Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bror ger syster sin njure

/
  • Göran Rönnquist Hudiksvall donerar en av sina njurar till sin syster Helen Rönnquist. Görans dotter Turid sitter i hans knä.

På torsdag får Helen Rönnquist i Hudiksvall en ny njure av sin bror Göran Rönnquist. Sen kommer hon att ha fyra njurar i kroppen.

Annons

– På torsdag kommer jag att ha en njure som fungerar bra, en som fungerar litegrann och två som inte fungerar alls, säger Helen Rönnquist.

Hon transplanterades med en njure och en bukspottkörtel för tolv år sedan.

– Jag har inte behövt insulin sedan den transplantationen, säger hon. För ett och ett halvt år sedan fick jag klåda över hela kroppen och mina värden försämrades. Den transplanterade njuren fungerade inte så bra efter drygt tio år. Och det är vanligt att det blir så när organen är från en avliden donator. Då fick jag börja med dialys igen, och har åkt till Bollnäs för bloddialys, i början tre gånger i veckan. Nu gör jag dialys en gång i veckan.

Hennes bror Göran Rönnquist var den bästa donatorn och han tänker ge en av sina njurar till sin syster.

– Jag klarar mig med en njure, säger Göran Rönnquist. Jag har alltid varit väldigt frisk och mina värden är bra. Jag blir sjukskriven sex till åtta veckor efteråt eftersom jag har ett tungt industrijobb, säger Göran Rönnquist.

Mer läsning

Annons