Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bromangymnasiets plåtslagare tävlar om plats i SM: "Det känns bra men lite nervöst"

/
  • Oscar Carlsson, som går tredje året på bygg- och anläggningsprogrammet, vann till slut uttagningstävlingen till plåt-SM.
  • Läraren Pelle Åkerlund coachade eleverna under tävlingen.
  • Precisionsarbetet var a och o under tävlingen. Hörnen hamrades för fullt.
  • Själva uttagningsuppgiften, som är densamma som 1986, fick eleverna läsa sig till. De kunde även välja att göra en bonusuppgift. Alla delmoment i skapandet bedömdes med poäng.
  • Viktor Svedberg tävlade i uttagningstävlingen till plåt-SM.

Ritningar ligger utspridda, några bankar ljudligt och en elev kliar sig lite i huvudet. Uttagningstävlingen i SM för unga plåtslagare är i full gång på Bromangymnasiet i Hudiksvall.

Annons

Det är någon timme kvar men grabbarna verkar lugna. Bortsett från en kille som satt sig ned och strejkat en sväng är stämningen på topp i lektionssalen på Bromangymnasiet.

Uppgiften är att skapa stuprörsböjar. Elevernas problemlösningsförmåga och skicklighet sätts på prov. Killarna är lite blygsamma och vågar inte riktigt uttala sig om vad de tror om slutresultatet.

– Ingen aning faktiskt, det beror ju på hur det ser ut när det är färdigt, säger Viktor Svedberg.

Läs mer: Förväntansfulla ungdomar på öppet hus

Tävlingen firar 30-årsjubileum och därför får eleverna på bygg- och anläggningsprogrammet utföra samma uppgift som vid den första tävlingen 1986.

– Det går jättebra tycker jag, säger Pelle Åkerlund lärare.

Han går omkring och coachar eleverna, ger dem lite tips och trix. I år har de haft extra tur, några dagar innan tävlingen fick de i uppdrag av en privatperson att bygga ett stuprör. Så eleverna är bekanta med uppgifterna sedan innan.

– Ja dem är duktiga så vi får väl se hur det går, säger Pelle Åkerlund.

Läs även: Utställning med elevernas ljusstakar

I juryn som ska bedöma arbete finns Göran Ekblom från Harmångers plåt. Han är imponerad över elevernas insats och tycker att det ska bli spännande att se slutresultatet.

– Det känns bra men lite nervöst, säger Oscar Carlsson som precis tagit en paus i arbetet.

Endas en elev från Bromangymnasiet går vidare till nästa deltävling. Finalen avgörs i Malmö den 12-13 maj gör sex unga plåtslagare upp om mästartiteln.

Läs också: Broman vill starta djurutbildning för att locka tillbaka elever

Efter flera timmars kämpande vann slutligen Oscar Carlsson uttagningstävlingen.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning