Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bromanelever i protest mot lagändring

/
  • En efter en föll medlemmarna från Bromangymnasiets Amnestyavdelning till golvet, för att symbolisera hur mödradödligheten slagit mot kvinnor och flickor i Nicaragua efter en lagändring förra året.

Bromangymnasiets lokala Amnestyavdelning visade sina protester mot Nicaraguas regering på fredagsförmiddagen, under en manifestation i skolans aula.

Annons

Nicaraguas nya strafflag trädde i kraft i juni 2008 och innebär att alla typer av abort kriminaliserats. De kvinnor och flickor som genomgår abort riskerar att straffas, och den läkare som utför ett abortingrepp kan dömas till tre års fängelse.

- Kvinnorna får inte ens behandling mot sjukdomar som HIV och cancer eftersom behandlingarna kan skada fostret, sade Emelie Rosén från Amnestygruppen och uppmanade sina skolkamrater att engagera sig.

Som en konsekvens av lagändringen har allt fler kvinnor dött under graviditet eller förlossning – i snitt en kvinna varje minut. I Bromangymnasiets aula symboliserades detta genom att en av Amnestygruppens medlemmar föll till golvet varje minut.

Mer läsning

Annons