Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister på psykavdelningar anmäls

- Vi har problem som vi måste ta itu med och lösa, helt klart, och vi måste agera kraftfullt.
Chefen på psykiatriavdelning 10 B betonar att hon tar skyddsombudens anmälan på största allvar.

Annons

Arbetsmiljön på vuxenpsykiatrins slutna vårdavdelningar i Hudiksvall har allvarliga brister. Skyddsombuden på allmänpsykiatriska avdelningen 10A och psykosavdelningen 10 B har listat fyra punkter där man begär åtgärder av sin arbetsgivare.

Punkterna gäller bemanningen, överbeläggningar, hygien och rökrummet.

Begäran gjordes den 29 november och några dagar senare registrerades också en anmälan till Arbetsmiljöverket.

I den beskriver skyddsombuden hur man efter personalreduceringar tidigare i år tampas med att det ständigt fattas personal. Arbetsgivarens lösning har varit att sätta in folk på korttidsvikariat eller timvik. Detta har lett till att man saknat struktur och kontinuitet i verksamheten, samt att personalen känt sig trött och utarbetad.

Vad gäller överbeläggningar är det något man ständigt dras med och i grunden är det oacceptabelt, skriver skyddsombuden. Det i sig kan skapa arbetsmiljöproblem som våld och hotsituationer och rent fysiska belastningsproblem bland personalen.

Jenny Marteleur, chef på avdelning 10 B, menar att anmälan är resultatet av en tung period för psykvården. Man har försökt att lösa det kortsiktigt men nu är det dags att ta itu med det på längre sikt.

- Det här måste tas på största allvar.

Mer läsning

Annons