Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandövning med hemtjänsten

/

Svågadalens hemtjänstpersonal har bara slutspurten kvar, innan de ska inleda sitt anpassade uppdrag inom brandförsvaret. De har avverkat en dag på skolbänken, och om några veckor ska de ha kurs i hjärt- lungräddning. På torsdagen övade de brandsläckning hos räddningstjänsten i Hudiksvall.

Annons

Bakom utbildningsinsatserna ligger beslutet att hemtjänstpersonalen ska samverka med räddningstjänsten, för att stärka säkerheten i Svågadalen. Hemtjänsten ska arbeta förebyggande, med att identifiera och åtgärda brandfaror i sina brukares hem, om brukaren tillåter.

Dessutom ska personalen kunna göra en första insats med släckning och omhändertagande av skadade eller chockade, i väntan på att räddningstjänst och ambulans anländer. Konstruktionen är ett sätt att göra glesbygden tryggare, för dess befolkning.

Fem av sex personer som utgör Svågadalens hemtjänst fanns på plats i Hudiksvall i går, tillsammans med förvaltningschefen Irene Ilonen. Först avverkades en timslång lektion då man talade om psykosocialt omhändertagande, och om hur kunskaperna praktiskt ska tillämpas. Därefter var det dags för övningar.

Brand i kläder övades på en lite sotig och bedagad övningsdocka, som antändes gång på gång, så att alla fick göra en släckningsinsats med brandfilt. Det klappades och daskades och gick ganska muntert till, men med insikt om det allvar som när som helst kan göra övningen mera värdefull än anat, på alla sätt.

– Man vet aldrig hur någon reagerar, om det börjar brinna i kläderna. Kanske personen springer runt, kanske man ligger och skriker. Det kanske inte är så stor skada, det kan vara så enkelt att man bara kan ta av jackan eller rocken. Men det kan vara ganska svårt att tänka klart, förklarade insatsledaren Lars Brolin, som ledde övningarna.

– Det gick ju bra. Jag har gjort det förr, så jag kände ingen oro, konstaterade Ann-Marie Lusth efter genomgånget eldprov.

Mer läsning

Annons