Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandövning för knattarna

/
  • Skolbybarnen fick åka en sväng i brandbilen, tillsammans med Stefan Pierrou.
  • Utbildningssatsningen återkommer varje år, över hela Sverige, för att fostra nya, mer medvetna generationer.
  • Emil Wenn har tagit sig igenom det rökfyllda tältet, och kom lyckligt ut på andra sidan.

Det är fullt hus hos räddningstjänsten under några veckor, då alla sexårsgrupper i Hudiksvall och Nordanstig kommer på besök. Två grupper per dag, måndag till torsdag, under fyra veckor.

Annons

På torsdag kom delar av Skolbyns stora sexårsgrupp, för att lyssna, se och lära. De fick åka brandbil, krypa i ett rökfyllt tält, de fick lite nyttiga tips att ta med sig i livet. Inte minst viktigt var fikat, och löftet om leverans av varsin brandhjälm så småningom.

Ulf Andersson ansvarar för brandsäkerhetsutbildningen, och har Stefan Pierrou och Per Mossnelid till hjälp när förskolebarnen kommer.

– Vi har bjudit in barnen till en liten undervisning varje år. Vi åläggs att göra det, av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och vi tycker att det är väldigt roligt när barnen kommer, säger Ulf Andersson.

Det är grundläggande tips som lärs ut, enkla förhållningsregler att hålla sig till för att förebygga, och att tillämpa om man upptäcker att det brinner.

Den kunskap som grundläggs i förskolegruppen, följs upp när barnen nått femte klass, och då med materiel som är anpassat för den åldersgruppen. En tredje insats väntar när barnen blivit tonåringar, och alla träffas igen på högstadiet.

Mer läsning

Annons