Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för den som struntar i eldningsförbud

/
  • Norrhälsinges räddningschef Lennart Juhlin hoppas att det hinner växa upp grönt gräs över fjolårsgräset före valborgsmäss.

När det finns mycket torrt fjolårsgräs är det svårt att elda ute utan spridningsrisk. Den som eldar trots att det råder eldningsförbud kan åka på böter och få betala kostnaden för räddningstjänstens utryckning.

Annons

Även om marken inte torkat upp överallt är fjolårsgräset torrt, och det kan vara svårt att kontrollera gräsbränning. Sedan i söndags råder eldningsförbud i hela Hudiksvall och Nordanstig.

Varje år tvingas Norrhälsinge räddningstjänst rycka ut på flera gräsbränder. Och den som eldar trots att det råder eldningsförbud i kommunen riskerar att bli skadeståndsskyldig vid en brand. Dessutom kan räddningstjänsten kräva att den som orsakat branden ska betala för brandkårens utryckning.

- Det sker inte så ofta, men ungefär vartannat år händer det att vi kräver betalt av någon, och när det inträffar kan det bli dyrt, säger räddningschef Lennart Juhlin.

Det varma och torra vädret ser ut att fortsätta, därför räknar räddningstjänsten med att eldningsförbud kommer att råda några dagar till. Förhoppningen är att det ska kunna hävas lagom till valborgsmässoaftonen.

Mer läsning

Annons