Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsinbrotten ökade under 2009

/

Under 2009 ökade inbrotten i Hudiksvall och Nordanstig.

Nu uppmanar polisen allmänheten att engagera sig.

– Att starta grannsamverkan är något vi välkomnar, säger Josef Wiklund, chef för brottsförebyggande enheten.

Annons

Förra året ökade inbrotten i Hudiksvall och Nordanstig med 14 procent, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Under 2009 rapporterades 327 inbrott, en ökning med 40 anmälningar jämfört med 2008, då 287 inbrott anmäldes.

Sett enbart till Hudiksvall har inbrotten ökat med 38 procent. Och utvecklingen under första delen av 2010 tyder inte på någon avmattning.

– Brås statistik bekräftar mina farhågor att det är på väg uppåt, kommenterar Josef Wiklund, enhetschef för polisen i norra Gävleborg.

Enligt polisens egen statistik har det begåtts 20 inbrott i norra Gävleborg under januari och februari, varav elva i Hudiksvall.

För tre veckor sedan rapporterades fem separata inbrott vid ett centralt beläget bostadsområde i Hudiksvall. Alla Inbrott ägde rum samma helg.

– Vi kan inte kalla det för inbrottsvåg, men att det sker så många inbrott under kort tid är oroande.

Ett område som drabbats av flera bostadsinbrott är Sandvalla, norr om centrala Hudiksvall. Där har polisen hjälpt till att starta grannsamverkan, något som de även uppmanar boende vid andra bostadsområden att göra.

– Vi måste revidera vikten av att jobba förebyggande. Polisen har inte resurser att vara överallt samtidigt, därför behövs ett engagemang från allmänheten, till exempel genom grannsamverkan.

Mer läsning

Annons