Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerligt gensvar på borgfreden

Genom sin invit om borgfred har socialdemokraterna chansen att genomföra kreativa förslag som oppositionen tidigare inte fått gehör för. Det gensvaret fick kommunalrådet Sven-Åke Thoresen på sitt förslag om att alla partier ska samarbeta för att hantera den ekonomiska krisen.

Annons

- Vi är beredda att komma med kreativa förslag och stödja bra beslut, säger Dietmar Gleich (FP).

Det kommer att krävas tuffa beslut om hur många skolor som ska finnas i Hudiksvalls kommun, om behovet av skattehöjningar och försämringar i den kommunala servicen. Den bilden instämmer alla fullmäktiges partier i, även om vissa ledamöter ville bredda perspektivet.

- Allting låter så oerhört negativt. Men bankerna i USA går allt bättre och i Ilsbo har SMP gått upp till femdagarsvecka. Vem säger att ekonomerna har räknat rätt, säger Tommy Ljung (M) Hudiksvall.

Socialdemokraterna som styr Hudiksvalls kommun tillsammans med Vänstern fick veta att de förkastat många goda idéer som oppositionen lagt fram under mandatperioden.

- Vi tycker att det har tagits för många prestigefulla beslut. Vi välkomnar prestigelösa diskussioner och kanske rent av en dialog, säger Carina Rist (MP) Hudiksvall.

Privatiseringar inom äldreomsorgen kan bli ett resultat av borgfreden. Lagen om valfrihet, LOV öppnar för privat konkurrens inom hemtjänst och särskilda boenden. Socialdemokraterna tänker sig så här långt att personal går samman i kooperativ och erbjuder sina tjänster inom hemtjänsten. Moderaterna tycker att majoriteten är onödigt rädda för privatiseringar.

- Om vi öppnar för alternativa driftsformer så behöver vi inte oroa oss för att de stora vårdkoncernerna ska ta över våra servicehus. Hudiksvall är alldeles för litet för att de ska vara intresserade, säger Håkan Rönström.

Mer läsning

Annons