Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonusskandal fick S att tappa

/

Opinionsundersökningar visar att socialdemokratin tappat mark senaste tiden. Vid en mätning var Moderaterna största parti.

Annons

Kommunalrådet Sven Åke Thoresen (S) tror att en av orsakerna är turerna kring Wanja Lundby Wedin är en av orsakerna till tappet. En annan är att regeringen varit skickliga att med ord hantera den ekonomiska krisen.

– Man ger en bild av att allt är bra och att man inte har någon egen förskyllan i det som hänt. Man har till och med börjat angripa bankdirektörernas girighet och låter som den värsta gamla övervintrade vänstermannen.

Arbetarekommunens ordförande i Hudiksvall Lena Lindberg anser också att turerna kring LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin och bonusdebatten skadat partiet. Åsikterna i frågan delade både socialdemokratiska partiet och facken i frågan om hon skulle sitta kvar.

– Jag tycker nog att hon borde ha avgått. Men samtidigt är det jättefrustrerande eftersom jag tyckte att hon var så jättebra. Hon är ju också Europafackets ordförande och en tung och viktig facklig profil.

En tredje faktor som påverkat opinionsläget är enligt Lena Lindberg att allmänheten mer och mer fokuserar på person i stället för på sakfrågorna.

– Folk engagerar sig inte i sakfrågorna. Jag skulle vilja vädja till väljarna att tänka på sakfrågorna och ta ställning till värdegrunderna i de olika partierna.

Socialdemokraternas tapp i opinionsmätningar är inte det som står högst på agendan för arbetarekommunens ordförande i Nordanstig, Katarina Bylin, även om publiciteten kring bonusar och Wanja Lundby Wedin berör.

– Nog tror jag att man pratar om det på till exempel Trima och Tjärnviks trä om man ser det så. Det blir nog en viss turbulens på arbetsplatserna.

Men Katarina Bylin betonar att hon inte lägger någon större vikt vid alla opinionsundersökningar. Katarina Bylin säger att det är helt andra frågor i fokus just nu.

– Vi ska ha ett medlemsmöte 14 maj där vi ska prata om EU och skolfrågan. Vad som är på tapeten är frågan om ett gemensamt högstadium och var det ska ligga, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons