Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde misstänks för djurplågeri

/
  • I en hage i Dellenbygden fann en svampplockare en ko som dött i samband med kalvning.

Polisen har tagit emot en anmälan om misstänkt djurplågeri i Dellenbygden. Anmälan gäller en bonde som låtit både ko och kalv ligga döda i hagen under minst två veckor.

Annons

Polisen åkte ut till hagen och hittade då en ko som verkade ha dött i samband med att hon kalvat, samt en kalv där allt utom skelettet hade ätits upp av djur eller fåglar.

Nu utreder Hudiksvallspolisen om bonden som äger djuren har gjort sig skyldig till djurplågeri. Men det är ännu inte helt klarlagt vilken bonde det skulle röra sig om.

De döda djuren hittades runt den 20 september av en svampplockare. Enligt svampplockaren såg det ut som om djuren varit döda i några dagar.

- Men jag vet inte om kalven var dödfödd eller om den dött av svält eftersom mamman var död.

Svampplockaren berättar att det kan ha varit fråga om en tvillingfödsel. För förutom kalv och efterbörd såg det ut som om något annat var på väg ut ur kossan. Något som fastnat.

Svampplockaren återvände fjorton dagar senare och upptäckte att djuren fortfarande låg kvar. Av kalven återstod då endast ett skelett.

- Det var för djävligt. Jag blev arg, för så beter sig inte en seriös bonde.

Efter detta gjordes en polisanmälan om misstänkt djurplågeri. När en polispatrull åkte ut till platsen låg de döda djuren fortfarande kvar. Polisen har dokumenterat och fotograferat ute i hagen. Nu ska de utreda om bonden har gjort sig skyldig till brott mot djurskyddslagen eller till djurplågeri.

Enligt svampplockaren gick inga andra djur i hagen.

Enligt djurskyddslagen ska alla djur ha tillsyn varje dag, det gäller även djur som går i beteshagar. Är djuren dräktiga kan de behöva tillsyn oftare.

I lagen står att ett djur som är sjukt eller skadat snarast ska ges nödvändig vård, eller avlivas om djuret inte svarar på veterinärvård.

Den som gör sig skyldig till djurplågeri kan, oavsett om det skett med flit eller genom oaktsamhet, dömas till böter eller till fängelse i högst två år.

Djurplågeri kan också medföra att personen som gjort sig skyldig kan förbjudas från att ha djur.

Mer läsning

Annons