Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende kritiserar utökad djurhållning

Flera synpunkter lämnas på planerna att fördubbla verksamheten på Hedvigsfors lantbruk. Närboende kritiserar bland annat lukt och buller från gården tillsammans med intensiva traktorkörningar.

Annons

Läs mer: Namninsamling mot planerad fördubbling av jordbruk

Ägaren till lantbruket i Hedvigsfors planerar att öka antalet mjölkkor på gården i Bjuråker från dagens 190 mjölkdjur till 299 kor, tillkommer gör kalvar och ungdjur.

När planerna först blev kända gjordes en namninsamling för att protestera mot hur lantbruket påverkar omgivningen och den intilliggande Dalaån som anses viktig för reproduktionen av Dellenöring.

Nu har närboenden fått komma med sina synpunkter till Norrhälsinge miljökontor och delvis instämmer de i kritiken.

Läs mer: Mjölkbonde vill växa: "Det är för att överleva"

En annan närboende tycker att planen för gödselvårdsanläggningen är bra eftersom den kan leda till en mindre traktortrafik körningar och mindre förorening av Dalaån.

Periodvis går det en traktortransport var tionde minut från landbruket. Några närboende beskriver det som en sanitär olägenhet och föreslår därför att man anlägger en egen traktorväg till lantbruket. En granne tycker att buller är ett naturligt resultat från en lantbruksverksverksamhet och det går att vänja sig vid. Samma granne accepterar också att ladugården byggs ut.

Däremot är de närboende genomgående mycket kritiska till lukt från gården och särskilt från en plansilo på gården. Nu planeras för två nya plansilofack. Det kommer en frätande lukt från plansilon som fastnar i kläderna och gör det otrevligt att vistas i trädgården.

Läs mer: Lekplatser för Dellenöring förstörda

Det framgår också i skrivelsen att de närboende är oroliga för läckage och utsläpp av pressvatten och gödsel i Dalån. Det läcker också ut illaluktande pressvatten på en grusväg som fastnar på fotgängare och bilar.

Det finns också en mer eller mindre uttalad kritik mot hur lantbruket sköts vad gäller kemikalieanvändning och djurvård i de närboendes synpunkter.

Den här artikeln hade du kunnat få som pushnotis i din telefon. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning