Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo är alltid ute efter den perfekta bilden

/
  • Bo Silwer fyller 75 år på torsdag. Det är här i arbetsrummet som han redigerar sina bilder och filmer.

Bo Silwer intresserade sig redan som tonåring av naturfotografering och köpte sin första kamera när han var 14 år gammal. Vid sidan av sitt arbete som trä- och metallslöjdlärare har Bo arbetat som naturfotograf och gjort reportage till både tidningar och tv.

Annons

Bo Silwer växte upp i Marieby i Jämtland där han under tonåren hade en lärare som var naturintresserad och fotograf. Bo och hans vänner brukade följa med honom ut i skogen när han skulle fota, och Bo fann det väldigt fascinerande och intressant. När Bo var 14 år gammal köpte han sin första lådkamera och började själv att ta bilder på djur och natur, men med en så enkel kamera var det inte lätt att få bra bilder.

Efter sju år i skolan arbetade Bo som springpojke och butiksbiträde i Hasselblads fotobutik i Östersund, och med personalrabatten passade Bo på att köpa sig en bättre kamerautrustning. Efter tre år i fotobutiken bestämde han sig för att börja studera till möbelsnickare på verkstadsskolan i Östersund. Efter fyra års studier gjorde han lumpen och tog därefter realexamen som privatist innan han tillbringade ett år på en verkstadsskola i Rättvik, för att lära sig att hantera metall. Bo avslutade sin utbildning på slöjdseminariet i Linköping.

År 1967 flyttade Bo till Friggesund för att jobba som trä- och metallslöjdslärare på de sex kringliggande byskolorna. Bo hade inte tänkt bli kvar särskilt länge i Friggesund, men efter att ha köpt tjänstebostaden har han blivit kvar i nästan 50 år och bor där än idag med sin sambo Ulla Fredin.

När Bo tackade ja till jobbet som slöjdlärare i Friggesund, visste han inte att jobbet innebar att åka runt till sex olika skolor. Men Bo fann det spännande att komma ut till de små skolorna och träffa elever med olika dialekter, som han till en början inte riktigt förstod sig på. Slöjdsalarna på den tiden låg ofta på sidan av skolan eller i källaren och var ofta dåligt utrustade, vilket gjorde att Bo fick ta med sig den utrustning som fanns runt till de olika skolorna.

– Jag kommer ihåg längst upp i skogarna i Brännås där slöjdsalen låg i en ruffig lokal bredvid pannrummet, där hände det att jag fick plocka ut döda råttor så att man inte skulle storknade av lukten. I Ängeboskolan var slöjdsalen i en gammal barack utan värme och hela huset hade satt sig så att golvet lutade. Så om man tappade något på golvet längst upp rullade det ner till andra änden av rummet. Men det var spännande, det hände alltid något nytt och jag har trivts väldigt bra med mitt jobb och med eleverna.

Bo har ägnat väldigt mycket tid till naturfotografering, och naturmiljön vid Dellen och skogarna runt omkring har varit vackra motiv.

– Fotograferingen har väl inte riktigt varit amatörmässig, jag har ju jobbat och gjort uppdrag, sålt bilder och filmer. Men det har ju varit en bisyssla enda tills jag blev pensionär för tio år sedan, sen har det blivit heltid.

Även om Bo har fotat och filmat mycket svensk natur och många svenska djur, intresserade han sig väldigt tidigt för tropisk natur och djungel.

Första resan gjorde Bo till Siri Lanka eller Ceylon som det hette då, år 1973, och dit kom han att återvända fyra gånger.

– Det var en otrolig upplevelse. Värmen, den tropiska naturen, folkvimlet och att det var så lätt att upptäcka djur och natur. Hemma i Sverige kan man få förbereda sig i år för att komma djuren nära och få en bra bild. Men där var djuren så orädda människorna, vilket gjorde det möjligt för mig att komma nära. Jag mötte leoparder och geparder på nära håll, det var jättehäftigt.

År 1976 åkte Bo med några vänner för första gången till Kenya och Tanzania i Afrika. I en månad åkte de runt med bil och tältade och levde på Savannen.

– Vi såg lejon, leoparder, elefanter, flodhästar och giraffer, ja alla möjliga djur. Det var otroligt häftigt att se dessa massor med djur som samlades, att se när de stod i flock om tusentals. Men det var inte alltid så roligt när man fick motorstopp eller punktering mitt ute på savannen och var tvungen att fixa det själv.

Bo berättar att de under nätterna i Afrika kunde höra lejonen ryta utanför tältet.

– Om vi behövde gå på toaletten under nätterna så gick vi ut, vi tänkte att det är ju mörkt så det är nog ingen fara. Men i efterhand fick vi veta att det ska man aldrig göra, det är livsfarligt. Vid ett annat tillfälle tältade vi vid Marafloden som är berömt för sina flodhästar. Vi tänkte att flodhästar håller ju bara till i vattnet, men även då fick vi i efterhand veta att flodhästarna går upp på land under nätterna, och är det så att det står ett tält i vägen när de springer tillbaka ner till floden på morgonen så bryr de sig inte, utan springer rakt över tältet.

Bo berättar om när de besökte den nomadiserande folkgruppen massajer, som tror att man med en bild tar deras själ, något de ser väldigt allvarligt på. Bo och hans vänner fotade Massajerna ändå, fast på avstånd, och trodde att de kommit undan med det. Men när de återvände till lägret möttes de av ett flertal väldigt upprörda massajer som skulle kalla Bo och hans vänner till rättegång i en närliggande by. Bo hävdade att han och hans vänner bara hade fotograferat naturen och inte massajerna, och efter flera diskussioner fram och tillbaka nöjde sig massajerna med Bo och hans vänners förklaringar.

Bo har även besökt Asien ett flertal gånger, bland annat Malaysia där via flodbåt tagit sig flera mil längst floden, med stopp längst vägen för att gå på djungelvandringar och slå läger för natten. I en annan del av Asien, i Borneo, var Bo ute efter att fotografera ett speciellt djur.

– Det vi var mest intresserade av att se i Borneo var den så kallade skogsmänniskan, orangutangen. Vi gick många turer innan vi tillslut såg en hand som stack ner från ett träd i den täta grönskan, och det var allt vi såg för den dagen. Men vi lyckades tillslut att få se en orangutang helt öppet, sittandes i ett träd.

År 1966 besökte Bo Pantanal i Brasilien, ett träskområde stort som halva Frankrike, och det enda sättet att ta sig dit var med cessna plan.

– Pantanal är en av de mest fascinerande platser jag någonsin besökt. Jag ville hemskt gärna se jaguarer men lyckades tyvärr inte. Istället såg jag världens största gnagare kapybaran, och världens största papegojor som är en meter långa med fantastiska färger.

Bo har rest runt till många olika länder världen över, men inget land han tidigare besökt har haft så många naturreservat som Costa Rica. Ett land med många olika typer av natur som trots dess ringa storlek har allt från högland till tropisk regnskog.

– Där fanns det väldigt många olika typer av fåglar och groddjur. Den giftiga pilgrimsgrodan med dess härliga färger var ett tacksamt motiv att fota. När vi var där såg vi även en aktiv vulkan som rök under dagen, och under natten kunde vi se lavaskott skjuta upp ur den. Det var en intressant upplevelse.

Bo har besökt fler intressanta platser i världen, bland annat Nya Zeeland och Svalbard. Under sina resor har han skrivit reportage, tagit bilder och filmat. Bland annat för Hudiksvalls tidning och Söderhamnskuriren, men också för SVT:s tv-program Mitt i naturen, där Bo har medverkat både i studion och med sina bilder och filmer som inslag i programmet.

År 1980 visades Bos dokumentärfilm Tranan och bonden i svensk tv, och senare också i finnländsk tv. Den vann år 1981 pris på både Stockholms filmfestival och Vårgårda filmfestival. Han har även vunnit priser för sina fotografier.

Bo berättar att han har två filmprojekt på gång i bygden just nu, som han inte riktigt vet när de kommer att vara färdiga.

– Som naturfotograf blir man aldrig riktigt nöjd, man är alltid på jakt efter den perfekta bilden, och hela tiden tänker man att man kan ta en bättre. Vilket har resulterat i att jag i dag har massor med bilder och filmrullar som ligger i väntan på att jag ska göra något av dem. Jag har börjat fundera på att jag kanske ska nöja mig och sätta mig ner och ta tag i det.

Det enda resmål Bo Silwer har inplanerat just nu är till Island med hans två söner Kristian och Dan Silwer. Men först ska Bo fira sin födelsedag, som firas på annan ort.

Mer läsning

Annons