Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgittas sista resa

/
  • – Jag hoppas att någon annan ska ta över nu när jag inte orkar mer. Jag tror på ungdomarna för de bryr sig, säger Birgitta Norberg och berättar att hennes barnbarn inte vill något hellre än att åka på volontärresa.
  • De här lettiska barnen har Birgitta följt länge.
  • – Du ska inte tro att de har fina hus och gräsmattor bara för att det ligger 45 minuter bort med flyg, säger Birgitta om landet där missbruk, skilsmässor och självmord är vanligt förekommande.
  • Birgitta säger att hon känner sig som en VIP-person när hon kommer till Lettland.
  • Lettiska barn ekiperade med sockor, mössor och vantar stickade i Hudiksvall.
  • – Vi lär oss vilka barn som vi inte kan ge helt nya kläder. Deras pappor tar kläderna och köper sprit för pengarna så de får bara begagnat, säger Birgitta apropå de välbesökta klädutdelningarna.

I sjutton år har Birgitta Norberg samlat in pengar och saker för att hjälpa utsatta familjer på andra sidan Östersjön. Nu sätter hon sig på bussen mot Lettland för sista gången.

Annons

Både Birgitta Norberg och hennes pelargoner trivs på den inglasade balkongen i centrala Hudiksvall. På den rosa duken trängs koppar och kakfat med fotoalbum där bilderna vittnar om ett engagemang utöver det vanliga.

– Den här lilla killen minns jag. Han fick en radio och vet du vilken lycka. Han hade aldrig sett något så fint och alla barnen samlades runt honom för att lyssna, säger hon och pekar på ett av fotona.

Det är taget på en klädutdelning. Kvinnor och barn flockas kring högar av urblekta tröjor med svenska företagsloggor och träningsoveraller från Delsbo Dansklubb. Varje år åker Birgitta Norberg och hennes väninnor till Lettland med en buss full av barnskor, jackor, plåster och torrvaror. Med tiden har Birgitta lärt sig vilka av barnen hon inte kan ge nya kläder.

– Deras pappor tar kläderna och köper sprit för pengarna så de får bara begagnat. Barnen jag möter är otroligt tacksamma men för mig känns det jobbigt för sakerna de får är bara smulor från rikemansbord, säger hon.

För Birgitta började allting med att hon på ett bröllop i Stockholm hamnade bredvid en man som hette Nikolaj. Hon kände igen honom från en film om en församling som reste till de baltiska staterna för att hjälpa familjer i nöd. Inspirerad av hans engagemang tänkte hon: Vad kan jag göra?

Tillbaka i Hudiksvall började hon ordna soppluncher för väninnorna för att samla in pengar. Hon samlade in saker som folk inte behövde och skickade dem till Lettland. Soppluncherna genererade bara några hundralappar i månaden och eftersom hon inte tyckte det var nog började hon ordna konserter där artister ställde upp gratis och alla intäkter gick till Lettland.

– Sedan åkte jag själv dit för att se och förstå eländet. Det var otroligt hur det kunde vara där. Jag såg de hemlösa komma till kyrkan för att äta bröd utan pålägg och gröt utan mjölk, säger hon.

Lettland var dränerat på unga människor eftersom de lockades utomlands där lönerna var högre och villkoren bättre. Kvar blev barn och fattiga pensionärer. Flera av Birgittas väninnor engagerade sig och ville också se hur det var ställt i landet. Utan deras engagemang hade hon aldrig orkat fortsätta.

– Välgörenhet skapar vågor på vattnet. Vi blir fler som vill skänka och fler som vill följa med på resorna. Dessutom är företagarna i Hudiksvall fantastiska. Såväl sjukhuset som karamellfabriken ställer upp och jag minns faktiskt ingen som sagt nej när jag frågat, säger hon.

Efter sjutton års engagemang börjar nu hälsan och orken tryta. I augusti arrangerar hon sin sista resa men hon hoppas att hon någon gång kommer att återse landet och människorna där.

Vad hade du gjort utan ditt engagemang?

– Då hade jag väl blivit sittande här hemma med mitt korsord. Det här får mig att hålla igång fysiskt och psykiskt. Jag kommer ut mycket och jag får känna att jag gör skillnad. Det berikar mig väldigt mycket och mötet med alla dessa människor har fått mig att se hur bra vi har det i Sverige.

Mer läsning

Annons