Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilåkandet ökar i Hudiksvall

Bilisterna i Hudiksvall körde i genomsnitt 1439 mil förra året, en ökning med 1,8 procent jämfört med året innan enligt SCB:s siffror meddelar Statoil. Det kan tyckas märkligt i klimatdebattens och de höga bensinprisernas dagar.

Annons

Enligt Lennart Helsing på Vägverket Region Mitt är ett problem att Hudiksvalls kommun till stor del består av glesbygd, där kollektivtrafiken kan vara dåligt utbyggd och bilen det enda alternativet på längre sträckor.

– Ett annat problem är att vi är ganska dåliga på att låta bilen stå när vi ska transportera oss kortare sträckor, säger Lennart Helsing.

Sven Bergström, (C) Hudiksvall, ledamot av riksdagens trafikutskott håller med. Han invigde nyligen kampanjen "Inte bilen under milen" i vilken Gröna Bilister och Sjukgymnastförbundet uppmanar fler att välja cykel eller en promenad för kortare sträckor.

– Mer än hälften av våra bilresor är kortare än 5 kilometer, men jag hoppas att folk blir mer miljömedvetna i och med debatten om klimatet, säger Sven Bergström som själv upptäckt att det går utmärkt att ta cykeln till affären 3 kilometer från hemmet i Forsa.

Mer läsning

Annons