Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidragstrenden har vänt

I flera år har kommunens kostnader för försörjningsstöd ökat stadigt. Mellan 2006 och 2010 nära på fördubblades summan. Under fjolåret vände däremot trenden.

Annons

Då betalades strax under 40 miljoner kronor ut till sammanlagt 1 323 hushåll. Kommunens årsbudget för försörjningsstöd har blivit större för varje år sedan 2006. Ändå har den dragits över vid varje år fram till och med 2010. Året innan, 2009, överskreds budgeten som mest, med nära 3,4 miljoner kronor.

Förra året fick social- och fritidsförvaltningen 45,6 miljoner kronor för försörjningsstöd. Det var dubbelt så mycket jämfört med vad som avsattes för 2006. Och för första gången på flera år fanns det pengar kvar vid årets slut, närmare bestämt 6,1 miljoner kronor.

– Pengarna som enligt budget blir över innebär att vårt totala underskott minskas eftersom vi har kostnader över budget när det gäller vård och behandlingskostnader, förklarar Ulrika Wenn, chef för social- och fritidsförvaltningen.

Från 2006 och till och med 2010 har kostnaderna för försörjningsstöd ökat successivt med mellan 1,2 och 7,9 miljoner kronor jämfört med förgående år. Men under 2011 sjönk för första gången under en sexårsperiod kostnaden. Den totala minskningen blev 1,3 miljoner kronor i en jämförelse med året innan. Vad vändningen kan tänkas bero på är inget Ulrika Wenn kan svara på ännu.

– Vi kommer nu att analysera detta så i dagsläget kan vi inte göra några mer kommentarer, förklarar hon.

Enligt Ulrika Wenn har det inte blivit svårare att få ekonomiskt bistånd från kommunen utbetalat.

– Vi har inte några hårdare krav för försörjningsstöd nu än tidigare, berättar hon.

Också antalet hushåll som fick försörjningsstöd minskade under förra året. De 1 323 behövande hemmen visade på den lägsta siffran sedan 2007, då 1 318 hushåll mottog bidrag.

Under årets första sju månader betalade kommunen ut försörjningsstöd till 1 200 hushåll. Fördelningen visade då att det främst var ensamstående män utan barn som var i behov av biståndet. Därefter var det ensamstående kvinnor, också de utan barn, som fick kommunens ekonomiska hjälp.

Mer läsning

Annons