Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvärligt isläge längs kusten

/
  • Fartyget Transreel på väg in till Skärnäs, efter att isbrytaren Ymer öppnat en passage i ismuren utanför Dukarsundet.

(UPPDATERAD 19.40) Bottenhavet är fruset. En 15 meter hög isbergmur har packats utanför Dukarsundet. Flera båtar har suttit fastfrusna i dygn. Under torsdagen kom isbrytaren Ymer till undsättning.

Annons

– Under mina 25 år jag arbetat med det här så är det här den besvärligaste isvintern, säger Anders Jonsson, hamnchef på Skärnäs terminal. Allt ställs upp och ner. Vi får planera om och skicka hem personal, för att kalla in dem senare, säger Anders Jonsson.

Bottenhavet är fruset. Den senaste tidens kyla och hårda nordliga och nordostliga vindar trycker in is mot kusten. En 15 meter hög isbergsmur, där en tredjedel ligger ovanför vattenytan, har packats mellan Hornslandet och Agön. Det har gjort att fartygen varken har kommit in i eller ut ur till hamnen i Skärnäs. Två fartyg på väg ut har legat fastfrusna i flera dygn. Två fartyg har legat utanför ismassorna och velat ta sig in. De har varit hjälplösa i väntan på isbrytaren Ymer, som på torsdagsmorgonen kom till kusten utanför Iggesund. Tillsammans med isbrytaren Skärnäs arbetade Ymer för att hålla öppet för båtarna på väg in i och ut ur hamnen.

Tolv fartyg låg på onsdagskvällen fast utanför Sundsvall.

Anders Jonsson förklarar att hela kusten hänger ihop, ett stopp i Umeå eller Sundsvall gör att schemat för Skärnäs måste ändras. Nya scheman läggs hela tiden. Ett isschema kan bytas tre gånger per dag. Han berömmer samtidigt sin personal som har förståelse för situationen, och ställer upp.

Utanför Stockholm sitter flera passagerarfärjor fast. Isbrytaren Ymer stävar nu ditåt, och lämnar bakom sig sammanlagt tolv fartyg som behöver hjälp utanför Hälsingland och Sundsvall.
– Eventuellt kan vi skicka upp Balder Viking från Gävle för att hjälpa till, säger Johny Lindvall, rederichef på Sjöfartsverket till TT.


Det besvärliga isläget väntas lätta med en väderväxling under helgen. Det är dock för tidigt att blåsa faran över.
– Vi brukar ha som mest is runt vårdagjämningen och det är över två veckor dit, säger Kenneth Wahlberg, befälhavare på Ymer.

Mer läsning

Annons