Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestulna kvinnan: "Det var mycket kära saker - jag har mått så dåligt efteråt"

Det var hennes och makens förlovnings- och vigselringar. I dag ångrar hon att hon var så godtrogen:

Annons

– Han tog våra ringar, fastän jag inte ville. Men han var så trevlig och snäll. Det var mycket kära saker. Jag har mått så dåligt efteråt, berättar Bjuråkerskvinnan i Hudiksvalls tingsrätt på torsdagseftermiddagen.

Det var hon som svarade på mannens annons i HT. Hon ringde upp honom tidigt på morgonen och berättade att hon hade pälsar som hon ville sälja.

– När han kom frågade han om vi hade andra saker också. Han tittade på en klocka vi hade på väggen och sa att den kunde han köpa. Och han tittade på några gamla dockor.

Maken började fattade misstankar när mannen värderade klockan så högt.

– Han sa att den var värd över 3 000 och jag vet att sådana klockor bara är värda tre-fyra hundra kronor. Och så var det konstigt att han inte parkerade på gården. Han ställde bilen bakom syrenhäcken.

När maken inte var inne frågade Stockholmaren kvinnan om hon hade några smycken.

– Jag visade honom dem, men sa att jag inte ville sälja dem. Det var makens och mina fyra guldringar. Men då tog han dem och sa att han skulle värdera dem och komma tillbaka på fredagen. Men han kom aldrig tillbaka.

Maken låtsades att han skulle gå och hämta posten och gjorde följe med Stockholmaren tillbaka till bilen efteråt för att ta registreringsnumret på bilen.

– Och det var nog tur, För annars kanske polisen inte hade fått tag på honom, sa maken.

Den åtalade Stockholmaren erkänner att han varit hemma hos Bjuråkersparet men nekar till brott. Det var inte han som ville köpa ringar. Han hävdar att han bara körde bilen.

– Jag var hos henne. Vi var tre stycken i bilen. Min kollega och en man vi hade träffat i Söderhamn, från Oskarshamn, var med mig. Det var han från Oskarshamn som sa att vi skulle åkta till paret i Bjuråker för att köpa smycken och antikviteter. Och jag lämnade kvinnan 500 kronor i förskott åt honom.

Den åtalade menade att det var Oskarshamnsmannen som skulle komma tillbaka på fredagen med ringarna – inte han. Och han har inte träffat Oskarshamnsmannen sedan dess.

Maken å sin sida säger att han aldrig såg några fler i Stockholmarens bil, trots att han inte var många meter från den.

– Nej, den var tom. Han var själv i bilen.

Det är ännu en dag kvar på rättegången, men redan nu säger åklagare Lars Göransson:

– Jag kommer att yrka på fängelse. Det är brott av allvarlig art och har högt straffvärde. Det är fråga om grov stöld eller grovt bedrägeri.

I morgon fredag kommer en Hudiksvallsbo , som blivit bestulen på flera guldsmycken, att höras i rätten.

Mer läsning

Annons