Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besökare kan kroppsvisiteras

Den eskalerade hotbilden mot politiker och tjänstemän har fått riksdagen att reagera.
I onsdags beslutade de att kommuner och landsting ska få ha säkerhetskontroller vid offentliga sammanträden.
Men i Hudiksvall bedöms behovet vara litet.

Annons

Riksdagen ger kommuner och landsting möjlighet till skärpt säkerhet vid offentliga möten. Kontroll ska kunna genomföras om det finns en risk för allvarligt våldsbrott vid sammanträdet.

Åtgärderna ska kunna omfatta att polis eller ordningsvakt genomför kroppsvisitationer och genomsökningar av till exempel väskor, för att kontrollera att besökare inte har några vapen med sig. Bakgrunden till beslutet är att det förekommer att förtroendevalda utsätts för våld och hot.

– Har inte funnits något behov i Hudiksvall ännu, kommenterar demokratiutvecklaren Hans Gyllow, som inte tror att lagen kommer att utnyttjas i större omfattning.

Hittills har politikerna i Hudiksvalls kommun varit befriad från större trakasserier och hot. Och enligt Hans Gyllow kommer möjligheten till skärpt säkerhet inte att tillämpas utan en reell hotbild.

Sedan tidigare har däremot Hudiksvalls kommun vidtagit vissa säkerhetshöjande åtgärder. Till exempel har dörrarna till kommunledningens kontor i Guldsmeden försetts med säkerhetslås.

Mer läsning

Annons