Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockarläger kontrolleras

/

Bärplockarna har kommit, men inga bär. Ett läger i Hudiksvalls kommun har haft besök av polisen,

Annons

De första bärplockarlägren har börjat dyka upp i norra Hälsingland. I samband med att lägren byggs upp vaknar en viss oro i omgivningen, och markägare bekymras över nedskräpning och långvariga bosättningar på sina marker.

– Det som är viktigt att betona i det här sammanhanget är att det oftast är EU-medborgare som har rätt att vistas i landet på samma villkor som du och jag, säger Josef Wiklund, chef vid polisens brottsförebyggande enhet i norra Hälsingland.

Polisen har sin åtgärdsplan som de följer, när lägren dyker upp i skogarna. Man åker dit, man informerar om allemansrätten, om skyldigheten att städa, och man kontrollerar pass och id-handlingar. Själva boendet är inte lagstridigt, påpekar Josef Wiklund.

– Här uppe vet jag om ett läger, som vi nyss har kontrollerat. Men efter att i fem år ha arbetat med problematiken omkring bärplockarläger kan jag inte se att brotten ökar när bärplockarna kommer, säger Josef Wiklund.

Bärplockarna från andra sidan Östersjön har blivit fler med åren, enligt Josef Wiklund. Många har familjeband som för dem till Sverige, och andra kommer enbart för bärförtjänstens skull. Än har det inte blivit några bär att skörda.

– Hur de klarar sig nu är en intressant fråga. Jag kan ärligt talat inte säga hur de klarar sitt uppehälle. Men vi får inringningar om att varuhusens och mataffärers sopcontainrar blir urplockade, så det kan väl kanske ge en indikation på hur de får tag på mat, säger Josef Wiklund och betonar:

– I grund och botten handlar det till sist om EU-medborgare, som har samma rätt att vara här, som vem som helst.

Mer läsning

Annons