Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockare tvingas flytta

I två veckor har en grupp bulgariska bärplockare bott i ett grustag i Tosätter. Under torsdagskvällen tvingade markägaren dem att flytta.

Annons

I grustaget i Tosätter brinner en liten eld. Tälten är borta, tomma brödbackar står staplade och de flesta av de 17 bärplockarna har redan rest. Kvar på en hemsnickrad plankbänk sitter Teodora Toteva, 23 år, i skinnjacka och jeans. Hon talar lite engelska.

– Vi arbetar, det är svårt, säger hon.

Här i grustaget har hon bott en vecka med sin pojkvän, två medelåldersmän som är bröder och en man till som är och hämtar bilen.

De vill till skillnad från många andra bärplockare stanna i Sverige i alla fall en månad totalt. De får 12 kronor per kilo bär säger de, även om det inte finns så mycket.

Den som bett dem flytta härifrån i kväll är markägaren. Han har gett dem ett dygn på sig att flytta annars ska han ringa polisen.

– De har varit på min mark i två veckors tid. De har varit trevliga, städat och haft ordning. Jag har lovat att de kunde få vara där ett tag, men sen har de inte flyttat, säger han.

Det kom också en annan grupp om ungefär 35 personer och började slå upp tält i närheten. Till dem sa markägaren genast att de inte kunde campa där och att vägens ägare gemensamt beslutat att sätta upp en bom för grusvägen.

– Då åkte de, säger han.

Mer läsning

Annons