Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnteater på Mellankvarn

/
  • Sophia Färlin-Månsson kommer från Delsbo och är frilansade dansare och koreograf. Hon är bosatt i Stockholm, precis som Hanna Sundström, Bollnäs, som just har gått ut Balettakademins yrkesutbildning.
  • Elsa är inte rädd för tjuren heller. De starka kvinnliga huvudkaraktärerna i pjäsen utmanar även genusföreställningar.
  • Elsa (Louise Turner) är en modig flicka, men också snäll. Hon hjälper trollkarlen med sjalen som har gått sönder, men då vet hon inte att det är en elak trollkarl.
  • Regissören Margaretha Sundström noterar varje detalj. Hon är redan mycket nöjd med ensemblen och gör bara små justeringar.
  • Trollkarlen (Cia Olsson) försöker lura flickan Elsa (Louise Turner). Och vad har hänt med tjuren (Hanna Sundström och Sophia Färlin-Månsson)?

På tisdag är det premiär för Elsa och den elaka trollkarlen på Mellankvarn i Delsbo. Bakom föreställningen står några kulturarbetande hemvändare och förhoppningen är att sommarteatern kan bli ett återkommande inslag.

Annons

Redan för två, tre år sedan föddes idén hos Louise Turner, som är från Hudiksvall, att göra något tillsammans med andra kulturarbetande hemvändare.

I år kunde idén förverkligas. Hon letade efter en lämplig pjäs och hittade folksagan Elsa och den elaka trollkarlen.

– Barnteater är ofta underskattad, men det är jätteviktigt. Att få ta del av den magiska världen, låta sig uppslukas, leva sig in, fantisera.

Jesper Kling, en vän till Louise Turner som också gillar barnteater, har skrivit manus. Pjäsen handlar, i korta drag, om flickan Elsa (Louise Turner), som bor i en liten by. Utanför byn bor den elaka trollkarlen (Cia Olsson) som ogillar barn. Det enda sättet för trollkarlen att kunna skratta är att förvandla barn till statyer, för då kan hon gå omkring och skratta åt dem. Men så fort trollkarlen har tröttnat på statyerna ger hon sig ut för att hitta ett nytt barn. Den här gången ska det bli flickan Elsa, men Elsa är en modig flicka och utmanar trollkarlen. Mer än så ska inte avslöjas här. Föreställningen, som sätts upp av teater Millicent och teater Humlan, innehåller också en del dansinslag som Sophia Färlin-Månsson har koreograferat.

Louise Turner berättar entusiastiskt om projektet och förhoppningen är att det fortsätter.

– Det ska vara något återkommande, om det går bar och vi får publik. Det behöver inte alltid vara barnteater.

Hon tillägger att det finns många fler som hon gärna skulle vilja samarbeta med.

– Det finns en massa braiga kulturarbetare härifrån, det kan man vara stolt över.

Mer läsning

Annons