Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnskötare utbildas till undersköterskor

Elevassistenterna som varslats om uppsägning får behålla sina jobb. Men de varslade barnskötarna ska omskolas till undersköterskor.

Annons

Förhandlingarna mellan arbetsgivaren Hudiksvalls kommun och fackförbundet Kommunal har resulterat i att varslet mot fyra elevassistenter dragits tillbaka.

Men för 22 barnskötare kommer yrkeslivet att förändras. De kommer att erbjudas att omskolas till undersköterskor, ett yrke det råder brist på i kommunen.

Utbildningen är tre terminer lång, och ska genomföras i tre omgångar med start i höst. Bengt Friberg, chef för lärande- och kulturförvaltningen, säger att han har full förståelse för att de personer som gått in på arbetsmarknaden för att jobba med barn blir besvikna om de inte längre får göra det.

- Men om alternativet är arbetslöshet så tycker jag att det är bra att vi ger dem en chans att jobba kvar inom kommunen. Och utbildningen ger ju de här personerna större möjligheter på arbetsmarknaden, de får ytterligare en kompetens som kan öppna dörrar. Det ska snarast se som en fördel, säger han.

Läs mer om de indragna barnskötartjänsterna i torsdagens Hudiksvalls tidning.

Mer läsning

Annons