Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnledig får skadestånd

Ett dåligt uppdaterat register gör att försäkringskassan måste betala skadestånd till en kvinna från Hudiksvall. Kvinnan fick föräldrapenning för länge, men förlorade å andra sidan a-kassa som hon skulle ha haft, om allt gått rätt till.

Annons

Kvinnan begärde föräldrapenning från mars till september 2006. Pengar betalades också ut, men i början av augusti upptäckte försäkringskassan att kvinnan hade fått ersättning för länge. Utbetalningarna avbröts, och några veckor senare blev kvinnan informerad om felet. Hon fick också veta, att hon inte behövde betala tillbaka.

Kvinnan begärde skadestånd, eftersom hon på grund av försäkringskassans förbiseende missade att anmäla sig som arbetslös, och därmed missade hon också a-kasseersättning för en månad. Försäkringskassan har inte motsatt sig kvinnans yrkande, och Justitieombudsmannen har nu beslutat till hennes fördel.

Justitieombudsmannen betonar att det inte är meningen att man ska bli överkompenserad genom skadeståndet, och därför drar man ifrån de pengar som kvinnan fått från försäkringskassan, under den period då rätten till föräldrapenning egentligen hade gått ut. Nu får kvinnan skadestånd med 10740 kronor, som är skattepliktig inkomst.

Mer läsning

Annons