Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn- och ungdomsvården: Brister redan innan flyktingvågen

/
  • Klämd mellan kommunchefens krav att spara pengar och statens nationella samordnare att leverera kvalitet inom barn- och ungdomsvården är enhetschef Jennie Blomstrand vid Hudiksvalls socialtjänst.
  • Statens nationella samordnare för barn- och ungdomsvård är Cecilia Grefve och hon har valt ut Hudiksvall som en av 50 kommuner att besöka.

Det blir för dyrt att vårda barn och ungdomar inom Hudiksvalls socialtjänst. Kommunledningen kräver besparingar. Samtidigt kommer regeringens nationella samordnare till Hudiksvall för att försäkra sig om bra kvalitet i barn- och ungdomsvården.

Annons

Läs mer: Fler barn omhändertagna av Hudiksvalls socialtjänst

– Jag känner ingen press över pengarna, men för barnen som behöver vård, säger enhetschef Jennie Blomstrand vid Hudiksvalls socialtjänst.

De senaste tre åren har antalet barn och unga som får vård inom socialtjänsten ökat. När omhändertaganden sker, så är det främst på grund av att barnet måste hantera våld eller missbruk i hemmet. Det är oklart om ökningen beror på att antalet unga som far illa har ökat, eller om det beror på att polisen och skolan blivit bättre på att uppmärksamma eventuella missförhållanden.

Läs mer: Sexuellt övergrepp på ensamkommande barn

– Socialtjänsten rosas i utvärderingar som vi har beställt, men den skulle kunna jobba bättre förebyggande, säger kommunchef Bengt Friberg.

Samtidigt är kommunledningen tydlig med att kostnaderna har sprungit i väg och verksamheten måste bli billigare. Social- och omsorgsnämnden gick back 36 miljoner kronor under 2015 och det blir svårt att klara budget för 2016 bedömer ordförande Henrik Person (S).

Läs mer: Hudiksvalls kommun pressad av fler ensamkommande flyktingbarn

Den personalgrupp som slits hårdast är socionomerna och regeringen har anslagit 250 miljoner kronor för att kommunerna ska anställa fler administratörer för att underlätta för socionomerna. Staten inrättar också en ny introduktionsutbildning för socionomer. Men den nationella samordnaren har inte med sig någon penningpåse till Hudiksvall förklarar hon. Däremot kan staten hjälpa till med samordning, exempelvis med hvb-hem så att placeringen blir närmare hemkommunen.

Nu är Hudiksvall en av femtio kommuner som får besök av Cecilia Grefve som är regeringens nationella samordnare för barn- och ungdomsvård. Ett uppdrag som den förra regeringen lade ut på henne.

Läs mer: Rekordmånga vill hjälpa till

– Det fanns en oro för situationen inom barn- och ungdomsvården redan innan flyktingvågen. Nu har ansvarig minister förstärkt uppdraget och vill ha rapport var tredje månad, säger Cecilia Grefve.

Hon förväntar sig att Hudiksvalls kommun inom ett par månader ska ta fram en handlingsplan som visar att kommunen tar ett helhetsgrepp över barn- och ungdomsvården. Hon är nöjd med att Hudiksvall lagt omhändertagandet av ensamkommande barn i en särskild enhet. Det är också bra att skolan är involverad i omhändertagandet tycker Cecilia Grefve.

– Samtalen i Hudiksvall har varit öppna och det är bra. Jag vill inte höra något som bakom ett skyltfönster, säger Cecilia Grefve.

Hade du velat ha den här nyheten i din telefon direkt när det hände? Det hade du fått via vår nya app med pushnotis. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons