Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn och unga saknar trygghet

/

Relationer, skolan, skolk och mobbning är fortfarande stora källor för oro, hos barn och ungdomar. Det framgår av den nya rapporten från Bris, Barnens rätt i samhället, som presenterades i Hudiksvall på torsdagen.

Annons

Mona Westman från Bris Nord, som omfattar länen från Gävleborg och norrut, besökte Bromangymnasiet och Glada Hudik-skolan, innan dagen avslutades med en presentation för ledamöter ur kommunstyrelsen. Mobbning, skolbekymmer, svårigheter i familjen eller andra relationer, känslan av att inte duga, är vanliga ämnen i Barnens hjälptelefon.

– Det är ju inte så förvånande, skolan och kamraterna är ju deras värld, konstaterade Mona Westman.

Under år 2009 hade Bris 21 611 kontakter med barn och unga, med samtal i Barnens hjälptelefon, mejl i Bris-mejlen och chattar i Bris-chatten. Ungefär 60 kontakter per dag.

– Först och främst lyssnar vi, och bekräftar. Sedan försöker vi hjälpa till med att hitta hjälp där de bor: socialtjänsten eller barn- och ungdomspsykiatri, berättade Mona Westman. Diskussionen om ekonomiskt stöd har varit aktuell vid flera tillfällen, men än så länge ställer sig kommunen avvisande till bidrag, enligt barn- och fritidsnämndens ordförande Mikael Löthstam (S).

–Vi vill gärna att Bris har någon verksamhet i kommunen först: utbildning mot personal, någon sorts aktivitet här, så att vi vet att de pengar vi satsar kommer kommunen tillgodo, säger Mikael Löthstam.

Mer läsning

Annons