Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn for illa – socialtjänsten gjorde inget på över två år

Trots ett flertal anmälningar dröjde det över två år och fyra månader innan socialtjänsten i Hudiksvall satte in stöd för barn som for illa.

Annons

En privatperson har anmält Hudiksvalls långsamma hantering av orosanmälningar för barn till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Från december 2012 till mars 2015 gjordes totalt 16 orosanmälningar till socialtjänsten angående situationen för två barn. Först i slutet av april 2015 tog ansvarig handläggare kontakt med barnens föräldrar och började sätta in olika stödinsatser.

Läs mer: IVO kräver bättring av socialnämnden i Hudiksvall

Social- och omsorgsnämnden i Hudiksvall har fått förklara sig för IVO i flera omgångar. Anmälningarna har hanterats inom ramen för en förtidsbedömning på 14 dagar, men på grund av hög arbetsbelastning på barn- och ungdomsenheten kom inte ärendena till ansvarig handläggare förrän i mars 2015. Det är en brist och "icke önskvärd situation" hos socialtjänsten, som har lett till att utredningen och stöd för familjen har dröjt, skriver kommunen. När man väl började arbeta med ärendena så har det gått rätt till, enligt kommunens yttrande.

Läs också ledaren: Varför sviker vi barnen?

Anmälaren har också klagat över att utredningen inte har skötts med barnens bästa i fokus. Kommunen håller inte med och förklarar att alla inblandade, inklusive barnen, har fått komma till tals.

Läs mer: Socialtjänsten håller inte utredningstiderna

Mer läsning

Annons