Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barkborren laddar för nya angrepp

/
  • Normalt klarar träden av mindre angrepp, men när granbarkborrarna blir för många dör de.

Det finns en risk för att granbarkborren invaderar landskapet som en följd av stormen Dagmars härjningar.

Annons

Därför utökar nu Skogsstyrelsen bekämpningsområdet mot skadeinsekten till att omfatta hälsingekommunerna. Och det är granvirket som snabbt ska ut ur skogen.

– Det blir en utmaning för skogsbruket. 4,5 miljoner kubikmeter har skadats i stormen. Merparten är tall, men det finns också mycket gran, konstaterar Göran Rune, chef för skogsavdelningen, Skogsstyrelsen.

Han säger att sannolikheten att granbarkborren sprids är stor om inte virket tas bort innan våren. En spridning kan bli explosionsartad.

– Granbarkborrar finns naturligt i skogen och är det inte större angrepp så klarar sig träden, men när det blir ett högt tryck dukar de under, förklarar Göran Rune.

Att man inför ett bekämpningsområde medför speciella regler gäller under en viss tid. Den största skillnaden mot tidigare är att man inom området måste transportera bort avverkat granvirke tidigare och att färre skadade granar får lämnas kvar i skogen.

Hela Hälsingland omfattas av det nya bekämpningsområdet, liksom en sträcka väster om landskapet. Sedan tidigare hör också Västernorrlands och Jämtlands län till norra bekämpningsområdet.

Mer läsning

Annons