Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärgare oroar sig för säkerheten: "Folk saktar inte ner vid olycksplatser"

I tisdags omkom en brandman i Uppland när han blev påkörd av en bilist vid en olycksplats. Nu efterlyser bilbärgare bättre möjligheter att skydda sig från vårdslösa bilister. Peter Norén i Hudiksvall har upplevt flera incidenter.

Annons

Läs mer: Räddningspersonal hedrade trafikdödad kollega

Inom Norrhälsinge räddningstjänst har det en längre tid pågått en diskussion om att öka säkerheten för personalen som assisterar vid en trafikolycka. Det gäller särskilt på vägar med vajerräcken så som E 4 men också mer trafikerade riksväg 84 och Bergsjövägen.

Vid sådana olyckor kallas alltid räddningstjänstens tankbil ut för att med varningsskylt upplysa bakomvarande trafik att de närmar sig en olycksplats. Tankbilen kan också användas för att stänga av ett eller två körfält.

Läs mer: Räddningspersonal: "Det har varit flera incidenter"

Den brandman från Attunda brandkår som omkom i Märsta i tisdags blev påkörd av en bilist som inte i tid observerade olycksplatsen.

Bilbärgare löper en än större risk när de ska assistera trasiga eller krockade bilar framhåller Peter Norén vid Assistancekåren i Hudiksvall.

– När vi ska bärga, så ser bilisterna att det finns en lucka så kör de förbi i hundra kilometer i timmen, eller långtradare som ligger kvar på 80 knyck, säger Peter Norén.

Läs mer: Personbil i krock med långtradare på E 4

Bilbärgarna vill få rätt att skydda sig i samband med bärgning. De vill få möjlighet att använda särskilda krockskydd som kan monteras på lastbilar eller specialbyggda släpvagnar. Skyddet blockerar bilar från att köra in i bilen som ska bärgas samtidigt som det mildrar kollisionen för bilen som kör in i skyddet.

– Som det är nu känns det som att vi måste börja ta med en till bärgningsbil för att skydda vår personal mot bakomvarande trafik men det är ju inte bra för den som kör in i en bärgningsbil, säger Peter Norén.

Hade du velat ha den här nyheten i din telefon direkt när det hände? Det hade du fått via vår nya app med pushnotis. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning