Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banarbeten startar på nytt

/
  • Nya slipers och ny räls ska läggas på sträckan Vattrång, Harmånger - Årskogen, Gnarp och arbetet beräknas ta sex veckor med start på måndag.

Med start på måndag blir det störningar i tågtrafiken och det kan också bli störningar för dem som bor nära järnvägen.

Annons

– Det här är bland det mest omfattande jobb som man kan göra på en järnväg, så det kommer att bli störningar. Men å andra sidan är det bara vart fyrtionde år som vi behöver byta räls, säger projektledare Robert Pettersson vid Trafikverket.

Ostkustbanan måste också rustas för att tåla vagnar med axeltryck på 25 ton. Det är en bansträckning som mest används för persontrafik då stambanorna redan har den kapaciteten. Men framför allt är det dags att byta ut den fyrtio år gamla rälsen. Det innebär förstärkningar av befästningar samt byte av räls och slipers.

– Jag hoppas att arbetet går bättre än i fjol. Då blev det urspårning på stambanan som gjorde att det blev betydligt mer trafik än planerat på den här sträckan, säger Robert Pettersson.

Det är framför allt tyska entreprenörer som utför arbetet, som pågick närmare Hudiksvall förra sommaren. Nu flyttar de norrut en kilometer om dagen med start fyra kilometer söder om Harmånger. Målet ligger 36 kilometer längre norrut i Årskogen, Gnarp.

Projektledaren myser över vädret och hoppas att det ska hålla i sig, till skillnad från många semesterfirare. Två dagar in på fjolårets arbete kom nämligen värmeböljan som också försinkade renoveringsarbetet.

Jobbet utförs under alla dagar i veckan och det sker på dagtid. Åtta timmar på vardagar och elva timmars arbetsdag på helgerna när det är mindre tågtrafik.

Sträckan som ska åtgärdas i sommar är 36 kilometer och ligger mellan Harmånger och Årskogen på Hälsingesidan.

Åtgärderna genomförs alltså under dagtid och det kommer att innebära störningar i tågtrafiken. X-trafik planerar för att ersätta flera av sina X-tåg med buss under de tider som banarbetena pågår. Samma sak gäller för SJ:s tåg på sträckan.

Mer läsning

Annons