Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badhuset lyfts ur budget

Badhuset på Kattvikskajen bör lyftas ut ur investeringsbudgeten för 2009. Det föreslår tjänstemännen som besparing för Hudiksvalls kommun.

Annons

- På det vinner vi minskade avskrivningar och vi spar in driftskostnaderna för ett år, säger kommunalrådet Sven-Åke Thoresen (S).

Kostnader för 34,8 miljoner kronor kan prutas bort ur investeringsbudgeten anser chefstjänstemännen. En stor post är den fortsatta projekteringen av badhuset på Kattvikskajen och arbetet med grundförstärkningen som ska börja i höst. Det kan skjutas framåt i tiden med ett år enligt förslaget.

En annan planerad investering är kommunens köp av landstingsägda Frejagården i Friggesund. Det köpet kan också vänta ett år.

Mer diskussion kan det bli kring förslaget att ytterligare vänta med upprustningar av skollokaler i kommunen. Det stoppet infördes redan förra våren och sedan dess har inte rustningsbehoven minskat.

Även inom äldreboenden finns planerade rustningsåtgärder som kan komma att skjutas på framtiden.

Slutligen föreslår tjänstemännen minskade anslag till investeringar i gator och vägar.

Det finns ännu inget politiskt ställningstagande till tjänstemännens förslag. Allmänna utskottet skickar ärendet vidare till partigrupperna för diskussioner.

- Vi tror att det kommer en tung Jobspost genom skatteintäkter som faller ytterligare. Det kommer att bli mycket tufft för Hudiksvalls kommun, säger Sven-Åke Thoresen (S).

Investeringsbudgeten i Hudiksvalls kommun ligger strax under 400 miljoner kronor och kommunen räknar med att öka sin upplåning till 90 miljoner kronor för att finansiera investeringarna.

På torsdag kommer en ny prognos om skatteunderlaget och preliminära uppgifter gör gällande att Hudiksvalls kommun kommer att förlora 20 miljoner kronor ytterligare i skatteintäkter för 2009. För åren 2009-2011 skulle det innebära minskade intäkter med 66 miljoner kronor.

- Vi ligger redan nu 138 miljoner kronor back jämfört med vad vi i decemberbudgeten trodde att vi skulle ha i skatteintäkter de kommande tre åren, säger Sven-Åke Thoresen.

Bromsåtgärder sattes in i mars för att åstadkomma besparingar på 20 miljoner kronor i år genom minskad användning av vikarier, utbildningar och konferenser. Regeringen höjer statsbidragen för åren 2010 och 2011 vilket innebär en lindring för kommunerna.

En kronas skattehöjning innebär cirka 50 miljoner kronor för Hudiksvalls kommun.

- Skattehöjning är ingenting som vi pratar om i det här läget. Först måste vi analysera läget, säger Sven-Åke Thoresen.

Mer läsning

Annons