Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badhuset en viktig fråga i kommunvalet

Omsorg, skola och arbete är de viktigaste frågorna inför valet, oavsett ålder och geografi. Det visar tidningens undersökning.

Annons

Ung eller gammal, stadsbo eller lantis – ålder och geografi spelar ingen större roll, visar den enkätundersökning som tidningen har gjort. De viktigaste frågorna inför valet den 19 september är fortfarande omsorg, skola och arbete.

- Det är de områden som medborgare generellt sett tycker är viktiga, säger Bo Per Larsson som arbetar med demokratifrågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Sorterade efter sex olika ålderskategorier visar enkätsvaren en skiljelinje. Den yngre halvan bland deltagarna i undersökningen anser att jobb och utbildning är de viktigaste valfrågorna. De äldre tycker att sjukvård och omsorg är mest angelägna. Men när svaren sorteras efter bostadsort, så visar det sig att kommuninvånarna tycker ganska lika. Omsorg, skola och arbete är de frågor som återkommer.

Enligt Bo Per Larsson på SKL brukar sådana frågor utgöra stommen i en lokal valrörelse. Men här och där i landet kan genuint lokala frågor blossa upp och engagera mer än politikerna själva kanske förutspått.

- I vissa kommuner är det en simhall och i andra en rondell. Det är konkreta investeringsprojekt som antingen ska planläggas eller som redan genomförts och kanske kostat för mycket pengar, säger Bo Per Larsson.

I Hudiksvall kan badhusfrågan vara en sådan fråga. I tidningens undersökning hamnar badhuset på sjätte plats, när 420 kommuninvånare har angett vilken fråga som är viktigast inför valet. Det är i första hand personer i åldrarna 36–45 och över 66 år som har angett badhuset som den viktigaste frågan. Sett till bostadsort är det nästan enbart invånarna i Hudiksvalls tätort som tycker så.

- Hudiksvall måste vara den enda staden i Sverige som inte har ett fungerande badhus, skriver en av dem, en man i 46–55-årsåldern.

I onsdagen den 8 september kan du se resultatet i den undersökning som tidningen gjort, presenterat i cirkeldiagram.

Mer läsning

Annons