Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäddar för akuta flyktingar

/

Inom fem dagar ska två dagis och en gympasal ge sängplats åt flyktingar som plötsligt dyker upp i Hudiksvalls kommun.

Annons

– Om det kliver av 40 personer på järnvägsstationen så har vi en beredskap för att ta hand om den, säger kommunalrådet Mikael Löthstam (S).

På onsdagen passerade 1297 flyktingar Sveriges gränser. Migrationsverket har ställt frågan till kommunerna om vilken kapacitet de har att ta hand om människor på flykt.

Läs mer: Nya åtgärder i flyktingmottagandet

Det finns risk att Migrationsverket inte hinner få fram tillräckligt med plats på asylboenden i den situation som råder. Nordanstigs kommun har redan svarat att den nyligen nedlagda Fröstuna skola i Jättendal kan användas i så fall.

Hudiksvalls kommun är redo att öppna de nedlagda förskolorna Killingen och Hällan i Idenor samt använda gymnastiksalen vid Norrbo skola om Migrationsverket ber om den hjälpen. Det handlar inte om boenden utan om sängplatser i större lokaler.

– Det är vad vi kan erbjuda med kort varsel där det finns viktiga funktioner så som brandskydd, säger Thomas Eriksson som är kommunens lokalstrateg.

Läs mer: Därför står förskolorna tomma

Det är snabba ryck och redan på onsdag i nästa vecka ska besked lämnas till länsstyrelsen. Men det finns också möjlighet för privata aktörer och föreningar att öppna sina lokaler för flyktingar.

– Vi förstår om föreningarna inte tycker att de har en organisation för det här, och därför är vi beredda att hjälpa till med den delen även om det inte ingår i kommunens skyldighet, säger kommunchef Bengt Friberg.

Dellengården/Staffansgården i Delsbo, EFS Brogården, Enångers bygdegård och Hudiksvalls församlingsgård, är tillfrågade och vet att de kan göra upp med Migrationsverket om de är intresserade av att upplåta sina lokaler förklarar kommunchefen.

Migrationsverket anser att läget är extremt och att det med kort varsel kan behövas sovplatser för människor tills de kan placeras på ett asylboende. Hudiksvalls kommun vill hjälpa till.

– I det akuta läget vill vi stå på tå, säger Bengt Friberg.

Läs också: Dammsugning efter fler asylplatser

Det är oklart vad det kommer att kosta att snabbt ställa i ordning bäddplatserna och ordna med kringfunktioner. Det finns ännu ingen uppgörelse med Migrationsverket om kostnaderna.

– I akuta läget tar vi kostnaden och sedan är det Migrationsverket som kommer att betala, men det har gått så snabbt att inte slutit avtal ännu, förklarar Bengt Friberg.

Mer läsning

Annons