Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvecklingen sker stegvis

Under oktober börjar avvecklingen av fas 3.
Men de som omfattas av sysselsättningsfasen behöver inte känna sig oroliga.

Annons

– Perioderna kommer att löpa tiden ut, säger Charlotta Palmborg, arbetsförmedlingschef i Hudiksvall och Nordanstig.

I Hudiksvall, Nordanstig och Ljusdal finns 118 personer med i fas 3 som är benämningen på sista delen av den jobb- och utvecklingsgaranti som regeringen införde i juli 2007.

Under hösten öppnas nya möjligheter för deltagare inom jobb- och utvecklingsgarantin (JOB) som har haft ersättning i 450 dagar inom programmet.

Från och med den 3 augusti har det varit möjligt att studera med aktivitetsstöd och under november införs så kallade extratjänster inom vissa delar av välfärden.

Dessa är en ny typ av särskilt anställningsstöd.

– Stödet kan utgå för anställningar inom välfärden, detta inom vissa delar av hälso- och sjukvård, äldreomsorg, skola och funktionshinderomsorg, berättar Charlotta Palmborg.

Anställningen ska omfatta 75 procent av en heltid med kollektivavtalsenlig lön.

Övrig tid ska användas till att söka arbete eller studera. Arbetsgivaren får ett ekonomiskt stöd motsvarande hela lönen, dock högst 990 kronor per dag.

– Dessutom utgår handledarstöd med högst 115 kronor per dag. Stödet lämnas upp till tolv månader och kan förlängas under ytterligare ett år, säger Charlotta Palmborg.

Den som har varit inom JOB i minst 450 dagar och påbörjar heltidsstudier med aktivitetsstöd eller extratjänst, skrivs ut ur sysselsättningsfasen. Den politiska intentionen är att fasen ska avvecklas under en flerårsperiod. Det första steget tas nu med utbildningsinsatser och införande av extratjänster.

– Det är mycket viktigt att kommunerna ställer upp på införandet av extratjänster. Detta så satsningen lyckas och att avtal och överenskommelser kan slutas med de fackliga parterna. Utan platser i välfärden blir det inga anställningar, säger Charlotte Palmborg och tillägger:

– Det handlar om att ge nya möjligheter i sysselsättningsfasen och då behöver vi positiva kommuner som ser dessa möjligheter.

Mer läsning

Annons