Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal om platser för flyktingar har överklagats

Migrationsverket har upphandlat tillfälliga boenden för asylsökande, bland annat i Delsbo. Men upphandlingen har överklagats, vilket innebär att det till en början blir färre flyktingar än planerat som kan få ett temporärt hem i Delsbo.

Annons

Ursprungligen hade Hewal Fastigheter AB i Delsbo, som driver Svanbacken strandhotell, fått avtal om högst 178 platser för asylsökande. Men avtalet ingick i ett större ramavtal om drygt 1 200 boendeplatser i landet och boendetilldelningen har överklagats. Lars Ulander, chef för Migrationsverket i Söderhamn, förklarar att överklagandet inte gäller Svanbacken, utan en ort i Mellansverige. Men eftersom hela upphandlingen har överklagats berörs även Delsbo av beslutet.

I väntan på ett avgörande försöker Migrationsverket hitta andra lösningar. För Svanbackens del innebär det att det till en början blir färre flyktingar, högst 50 personer, som kan få flytta in. Avtalstiden är första maj till sista augusti.

Lars Ulander berättar att man ska hålla ett informationsmöte för allmänheten i samband med inflyttningen och initialt ska Migrationsverket också ha minst två personal på plats som ska se till att allting fungerar bra.

Det första avtalet som handlar om 178 flyktingar har lett till en interpellation som Sverigedemokraternas Bo Lindkvist har ställt till berört kommunalråd i Hudiksvall. Han frågar bland annat om Hudiksvall har råd att ta emot dessa flyktingar, hur många flyktingar som finns i kommunen och vad kostnaderna för dessa människor är.

Interpellationer är frågor som får ställas av ledamöter i kommunfullmäktige och det är också där Bo Lindkvist kommer att få ett svar på sina frågor.

Men Lars Ulander kan redan ge ett tydligt svar vad gäller kommunens kostnader, oavsett om det blir 178 flyktingar, 50 eller färre än så.

– Det kostar inte kommunen ett öre, säger han.

Även vad gäller ensamkommande flyktingbarn så får kommunerna som tar emot dem statliga pengar.

– Ingen kommun går back på ensamkommande flyktingbarn, betonar han.

Mer läsning

Annons