Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal klart – strejken bruten

/
  • Avspärrningen bruten och Styrbjörn Ström och Björn Sundin är på väg in till arbetsplatsen igen.

Strax efter klockan sex stod det klart.
Facket och arbetsgivarna har kommit överens.
Nu kan Iggesunds bruk starta igen.

Annons

Facket Pappers och arbetsgivarparten Skogsindustrierna har efter elva dygns strejk kommit överens och tecknat ett avtal. För besväret fick Pappers ett marginellt bättre utfall än andra industrifack.

– Det känns bra att vi fått en uppgörelse. Vi har fått gehör för våra hjärtefrågor, säger Martin Nyman, ordförande i Pappers avdelning 15, Iggesund.

Avtalet var underskrivet av båda parter strax efter klockan sex på måndagskvällen. Därmed upphörde strejken som utbröt den 16 april, och någon utvidgning behövdes aldrig genomföras. I strejken deltog 3 000 Pappersmedlemmar vid sex stora pappersbruk, däribland Iggesunds bruks.

Enligt Skogsindustrierna kostade konflikten över en halv miljard kronor för de drabbade företagen. Men enligt platschefen vid Iggesunds Bruk, Staffan Jonsson, kan de verkliga skadorna inte summeras förrän tidigast om ett år.

– Skadorna av den här strejken kommer att visa sig länge fram. Det kommer att bli både kort- och långsiktiga skador. Nu måste vi försöka reparera våra kunders förtroende till oss och börja leverera, säger han.

Gårdagens överenskommelse ligger mycket nära medlarbudet, som Pappers tackade nej till i helgen. Det ger 3,3 procent i löneökningar över 22 månader med start den 1 april. Dessutom ingår en låglönesatsning för dem som tjänar under 21 300 kronor, en kompromiss om bemanningspersonal och en lösning av pensionsavräkningsfrågan.

Mer läsning

Annons