Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avspärrning för tryckkärl

/
  • Gastuber eller tryckkärl som de också kallas blir farliga vid bränder. Här drar två brandmän ett tryckkärl i säkerhet vid en brand på en bilskrot i Iggesund.

Polisen förbjuds att skjuta sönder tryckkärl vid bränder. Arbetsmiljöverket säger ifrån. Nu väntar långa avspärrningar vid bränder.

Annons

Vid bränder i verkstäder så händer det då och då att det finns tryckkärl som innehåller vid eldhärden. Det är farligt att närma sig dessa när det brinner för de kan explodera och sprida metallfragment lång väg. Tidigare har polisen ställt upp och skjutit sönder tuberna på behörigt avstånd med prickskyttegevär. Skytten kan då stå på hundra meters håll. Nu förbjuds detta prickskytte av arbetsmiljöverket.

– Det är bara polisens nationella insatsstyrka som nu får ha sådana gevär, säger närpolischef Jan-Inge Bexell, Hudiksvall. Under de senaste tio åren så har vi ställt upp och skjutit sönder tryckkärl åt räddningstjänsten vid två tillfällen i Hudiksvall. Polisen är de enda som får ha vapen i tjänsten, så jag vet inte hur räddningstjänsten ska lösa problemet. De kan inte skicka fram räddningspersonal med vattenslangar till bränder där ett tryckkärl riskerar att explodera. Då får det nog brinna.

En eller två poliser i Hudiksvall har varit tränade på att använda prickskyttegeväret. Nu har geväret tagits bort från polisstationen.

– Vi kan ju inte stå och skjuta med pistolerna på tryckkärlet. Det har ingen effekt, konstaterar Jan-Inge Bexell.

På räddningskåren i Hudiksvall tänker man inte skjuta sönder tryckkärlen. Det är en fråga för polisen anser de.

– Vi diskuterar hur vi ska göra vid bränder där det förekommer tryckkärl, säger Nisse Hell, på räddningstjänsten. Tills vidare kommer vi att göra en avspärrning av brandplatsen på 300 meter under 24 timmar och släcka på håll med vattenkanoner. Polisen får ansvara för avspärrningen. Det är en fråga för hela länet och jag vet att cheferna ska träffas och diskutera hur man ska göra i framtiden. Jag vet att man bland annat har diskuterat att använda skyttar som åker upp från annan ort för att skjuta sönder tryckkärl.

Mer läsning

Annons