Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avkapad tumme kan leda till åtal

Arbete vid cirkelsåg slutade i avkapad tumme. Nu väntar eventuellt åtal för arbetsgivaren.

Annons

Olyckan hände den 17 januari när mannen, anställd vid arbetskooperativet Nykraft i Iggesund, skulle kapa benen på en gammal stol vid återvinningscentralen Ulvberget. När han skulle dra tillbaka möbeln förbi cirkelsågens sågklinga höggs den fast i maskinen, slog runt och slog till mannens hand så att den hamnade i maskinen. Mannens tumme kapades jäms med nagelbandet.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion i februari kom man fram till att det fanns brister i arbetet och att dessa brister var orsaken till att olyckan skett.

Dels saknades både klyvkniv och skydd över sågklingan och arbetsmiljöverket är mycket klara med att påpeka att olyckan inte hade hänt ifall sågen varit försedd med skydd. Dels hade inte arbetstagaren fått instruktioner eller utbildning om hur han skulle arbeta vid cirkelsågen för att undvika olycksfall.

Enligt åklagare Christer Jarlås har nu en polisutredning startat och förundersökningar inletts för att se om någon kan åläggas ett straffrättsligt ansvar.

Nykraft är ett arbetskooperativ med 11 anställda. De åtar sig att utföra hushållsnära tjänster som städning, trädgårdsjobb och snickeriarbeten. Fyra anställda arbetar med grovsopsåtervinningen på Ulvbergets återvinningscentral.

Mer läsning

Annons