Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta partier har fyra olika idéer kring hur Hudiksvall ska styras

/

Miljöpartiet kräver skattehöjning och tre partier tänker varsla personal för 20 miljoner kronor per år. Sverigedemokraterna tror inte längre att det går att spara på flyktingmottagandet. Alla ser de att Hudiksvalls kommuns pengar inte räcker till allt.

Annons

Läs mer: Centern oroar sig för skattehöjning

Mikael Löthstam (S) är tillmötesgående mot Miljöpartiet under kommunstyrelsens sammanträde. Han behöver deras stöd för att få igenom sin budget i fullmäktige den 14 december. Som det nu ser ut finns det fyra olika förslag på budget för 2016 från de åtta partier som sätter sig i Hudiksvalls fullmäktige den 14 december för att ta beslut.

Centern tänker sig i sitt budgetförslag att de 24 miljoner kronor som Hudiksvalls kommun får för ökat flyktingmottagande ska fördelas på skolan och sociala. De vill också avbryta det så kallade balanspaketet med dess inköps- och anställningsstopp.

– Det finns oro bland personalen på Skolbyn och det var en manifestation från lärarna vid förra fullmäktige. Människor där ute mår inte bra, säger Caroline Schmidt (C).

Hon avslöjar samtidigt att Centern resonerat om budgeten med Socialdemokraterna och Vänstern men att förhandlingsmaskineriet hackar eftersom de är oense om att flytta restaurangprogrammet från CUL till Bromangymnasiet.

Läs mer: Centerns kupp nära att lyckas om restaurangprogrammet

I juni gav Miljöpartiet sitt stöd till S och V:s ekonomiska ramar, inklusive en oförändrad skattesats. Men nu vill MP ha en skattehöjning och det kan tidigast ske 2017. Så det blir inget aktivt stöd för S och V:s budgetförslag den 14 december.

– I den här omröstningen väljer vi att lägga ner vår röst, säger Andrea Bromhed (MP).

I ställningstagandet ingår planerade besparingar inom skolan på 10 miljoner kronor under nästa år. På måndag ska Lärandenämnden bland annat ta beslut om att på nytt se över antalet skolor som behövs i Hudiksvalls kommun.

– Skolan i landsbygden är ett viktigt nav för att mötas och när en skola försvinner, försvinner också framtidstron, säger Andrea Bromhed.

Hon är helt överens med Moderaterna om att det fattas pengar för Hudiksvalls kommun. Men slutsatserna skiljer sig åt.

– Det är tydligt att vi behöver lägga ett varsel. Så måste alla verksamheter göra som har vikande lönsamhet, säger Jonas Holm (M) som lägger fram ett eget budgetförslag tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna.

Läs mer: Så vill S + V ha sin budget 2016

De tre vill varsla personal motsvarande en besparing på 20 miljoner kronor om året fram till 2019. Men det ska inte varslas bland dem som jobbar med omsorg och skolan. Det är administrativ personal och mellanchefer som ska bort.

Samtidigt vill de tre partierna asfaltera alla kommunens gator och cykelvägar för 20 miljoner kronor om året till 2019 och göra det med lånade pengar.

Det fjärde budgetförslaget kommer från Sverigedemokraterna och det ligger ganska nära den Socialdemokratiska budgeten. Även här handlar det mycket om att värna omsorgen och skolan.

– Men vi ser inte längre det som realistiskt att spara 40 miljoner kronor på flyktingmottagandet, säger Patrik Nilsson (SD) och hänvisar till regeringens avsikt att tvinga kommunerna att ta emot flyktingar.

SD aviserar att partiet kommer att rösta på sin egen budget och lägga ner sina röster när det blir dags att ta ställning till Socialdemokraterna och Vänsterns budgetförslag.

Mer läsning

Annons