Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalsprövning för slöjdolycka

/
  • Numera är slöjdsalen på Östra skolan i ordningställd.Foto: Josefine Engström/arkiv

Olyckan som inträffade på Östra skolan i fjol, då en elev skadades vid arbete med en pelarborrmaskin, kan gå till åtal.

Annons

Ett tillbud, som inträffade några dagar tidigare, finns också med i handlingarna när Arbetsmiljöverket nu begär åtalsprövning.

Den första händelsen inträffade den 2 april 2008. Då arbetade en elev med en mindre, roterande handslipmaskin. Eleven hade en scarf på sig, och den trasslade in sig i putsskivan, och drogs åt runt elevens hals. En annan elev räddade situationen genom att stoppa maskinen, som numera förvaras inlåst, och den används inte längre av elever.

inträffade den 7 april 2008, i slöjdsalen. En elev i årskurs 7 använde en pelarborrmaskin med en rasp- insats, för att gröpa ur en träslev. Tröjan fastnade i raspkulans taggar, och virades kring borraxeln. Eleven fick brännskador på vänster axel, och en fraktur på vänster arm.

låtit barn arbeta under bristfällig säkerhet, kan skolan också ha brutit mot arbetsmiljöförordningen, genom att man först den 25 april, och på förfrågan från Arbetsmiljöverket, anmälde den olycka som inträffade först. Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i Östersund, får nu ta ställning till om man ska väcka åtal mot kommunen.

Mer läsning

Annons