Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande vid Svanbacken erbjuds simskola: "Vinst för hela samhället"

Svanbackens asylboende utökar sina aktiviteter. Nu erbjuds de asylsökande även simundervisning.
– Jag är så glad när jag är här på badhuset, säger Salim Jazaerli.

Annons

Först samlas hela gänget på golvet intill bassängen. De får instruktioner av simläraren Jan Blomdahl hur de ska göra bentagen. Sedan går de ner i bassängen. En del av dem kan redan simma och hjälper de som är mer oerfarna i vattnet. Målet är att alla ska känna sig trygga i vattnet.

– Jag tycker om att simma, det är inte svårt, säger Azeb Mesigna som har fått hjälp av Mohammad Helo Naddaf att lära sig att simma.

Svanbackens asylboende har flera aktiviteter som de boende kan välja att delta i. Förutom simning erbjuder de hockey och innebandy.

Läs mer: Iskall utmaning för asylsökande.

– Vi har 240 personer som bor här så ju fler olika aktiviteter vi kan ha desto bättre, säger Chrille Sidfäldt från Svanbacken.

Läs mer: Hudik/Björkberg och Svanbacken tränar ihop för integration.

Asylboendet står för kostnaden för simhallen och transporten dit. De har även köpt in badkläder som man får låna. Dellenkultur ställer upp med volontärer. Anette Spjutsvik från Dellenkultur har en förhoppning att det ska bli gratis för asylsökande att besöka kommunens badhus.

– Jag ska skriva till kommunen om det. För om en asylsökande går till badhuset med någon som kan svenska blir det integration. Det innebär ingen kostnad men en intäktsförlust för badhuset. Men samtidigt blir det en vinst för hela samhället när simkunnigheten ökar och man blir bättre på svenska, säger Anette Spjutsvik.

Läs mer: Så ser politiker på idrott och integration.

Läs mer: Flerspråkiga praktikanter lär asylsökande om kollektivtrafiken.

Mer läsning