Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistent lånade av handikappad

Åtalet mot den personliga assistenten omfattar lån på nära 39 000 kronor.

Annons

Kvinnan från Hudiksvalls kommun arbetade som personlig assistent åt en handikappad under några år. Vid flera tillfällen fördes pengar över från brukaren till assistenten, helt emot reglerna i företagets anställningsavtal.

Assistenten åtalades för ocker alternativt bedrägeri samt mutbrott. Åklagaren anser att assistenten har utnyttjat situationen och att nära 39 000 kronor har hamnat hos henne på brottsligt sätt.

Överföringarna ska ha skett under perioden juni 2007-december 2008. På tisdagen hölls rättegången i tingssalen i Söderhamn. Den handikappade mindes då inte riktigt hur eller varför hon lånat ut pengarna.

– Hon hjälpte mig att betala räkningar, sa hon. Vi har suttit tillsammans vid datorn och betalat.

Den personliga assistenten berättade för tingsrätten att hon hade en kärv ekonomisk situation samtidigt som hon kände sig utarbetad efter många och långa arbetspass.

Enligt henne ville den handikappade kvinnan låna ut pengar till henne, trots att hon själv var emot det till en början.

– Hon tjatade. Jag orkade inte protestera, jag var helt slut och snurrig i hjärnan.Jag gick med på att låna och skulle betala tillbaka så fort jag kunde.

Men när det blev tal om återbetalning ska den handikappade ha sagt att de skulle ta det senare.

Efter att kvinnan slutat som assistent hos brukaren polisanmäldes saken och assistenten betalade tillbaka pengarna.

Rättegången ska fortsätta om några veckor, eftersom åklagaren bad om att få tid på sig att lämna in intyg som rör den handikappades mentala hälsa.

Mer läsning

Annons