Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asfaltsverk flyttas för E4-jobb söderut

/

Dagens flytt av det mobila asfaltverket utgör startskottet för asfaltering av den södra biten av nya E4.

Annons

Varje dag kommer arbetet med nya E4 mellan Hudiksvall och Enånger en bit närmare mål. Drygt 50 000 ton har nu lagts på den norra biten och för att kunna fortsätta med ytterligare drygt 90 000 ton söderut flyttades på måndagen det mobila asfaltverket till Mekrossla, cirka sex kilometer nordväst om Njutånger.

Rivning, flytt och uppsättning beräknas ta en vecka från starten i torsdags.

Traktorföraren Tony Dolk fanns på plats för att tillsammans med processteknikerna Jonny Nilsson och Jimmy Edlund plocka isär delarna och lasta på lastbilen.

För att överhuvudtaget kunna köra på vägen måste verket bli lägre, därför demonteras cylindrarna på seb-delen, self erecting bin, som är asfaltverkets tyngsta med sina 48 ton.

- Det blir ändå lättsamt eftersom vi kommer att köra på den nya delen ner till Mekrossla, säger Jonny Nilsson.

Platsen varifrån verket ska transporteras är faktiskt en upphöjd del av nya E4. Här har man hållit till för att krossa väglinjematerial, men när flytten är klar ska gruset bort och den nya vägen som ligger klar under tas fram.

Det mesta av verket ska helst vara färdigtransporterat på måndagen, enligt Tony Dolk. Han räknar med minst sex svängar till innan allt står på plats. Sedan blir det asfaltering ända in i november innan man bryter för vintern.

Mer läsning

Annons