Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arreststängningar ökar trycket på Hudikpolisen

Från och med den första september är arresten i Hudiksvall den enda i landskapet som är öppen alla veckans dagar. Närpolischefen befarar att personalen kommer att drabbas.

Annons

Det är för att spara pengar som de övriga arresterna i Hälsingland helt eller delvis har stängts. Arresterna i Bollnäs och Söderhamn turas om att ha öppet lördagar och söndagar. Arresten i Ljusdal har stängts helt och hållet.

- Jag tycker inte att det är ett bra beslut. Det kanske är nödvändigt men för personalen är det inte bra, säger Jan-Inge Bexell, närpolischef i Hudiksvall och Nordanstig.

I stället för att bekosta arrestvakter på de olika orterna ska fyllerister och bråkstakar; häktade och anhållna skjutsas till Hudiksvall. Antingen skjutsar patruller från övriga landskapet hit personer, eller så hämtas de av lokala poliser. En lösning kan vara att Hudiksvallspolisen möter upp på halva vägen, berättar Jan-Inge Bexell.

- Det finns en fara i det här, och det är att poliserna blir låsta vid transporter i stället för att vara i yttre tjänst.

Totalt finns femton arrester i Hudiksvalls polishus. Sedan den första september har sju-åtta personer konstant varit frihetsberövade, dygnet runt.

Beslutet att stänga arrester i Hälsingland är tillfälligt och det ska prövas kontinuerligt. Något slutdatum har ännu inte presenterats.

Mer läsning

Annons