Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljökrav efter tillsyn

En del brister har avslöjats, när Arbetsmiljöverket haft sin tillsyn av arbetsplatser för sommarjobbande ungdomar i Hudiksvall. En del har rättats till, men några ärenden är inte avslutade än.

Annons

Några arbetsplatser har klarat inspektionen utan några anmärkningar alls, men i de flesta fall har det kommit några påpekanden, enligt Arbetsmiljöverkets inspektör Rolf Erixon.

– På de flesta ställen har vi ställt något krav. Jag har besökt många små ställen, till exempel idrottsföreningar, och är väl inte så duktiga på just den här biten. Många har fått ett minus när det gäller introduktionen, och så har vi passat på att ge en del information när vi har varit ute, säger Rolf Erixon.

De arbetsplatser som har granskats representerar många branscher, från kommunens bibiotek till ridklubbarna och Hagmyren, med arbetsmiljörisker från ergonomi bland bokhyllorna till hantering av hästar. I hästsammanhangen brister det en del, säger Rolf Erixon.

– Det är sådana ställen där man "har mycket i huvudet", som de säger, men det finns inte nedtecknat på papper. På andra ställen kan det handla om maskinell utrustning – man kan inte bara sätta en röjsåg i händerna på en ungdom – och även att ungdomarna kan bli utsatta för hot och våld.

Diskussionen under sommartillsynen har också rört hur man som ung sommarjobbare hanterar kontakter utåt, om man hamnar i rollen som fritidsledare. Hur bemöter man föräldrar vars barn har trillat av en häst, eller skadat sig inom någon annan idrott?

– Det är viktigt att arbetsgivaren är tydlig på den punkten, att den som är ung ska inte behöva ta den konfrontationen. Det har varit en del sådana incidenter. Men vi har blivit mycket bra bemötta, man har förstått de synpunkter som vi har kommit med, och tyckt att det har varit bra att få informationen, säger Rolf Erixon.

Mer läsning

Annons