Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljö i fokus på charkuteriet i Delsbo

/
  • Det blir många lyft varje dag för Katarina Byléhn och Margareta Nyman jobbar i packavdelningen på Delsbo charkuteri.
  • Sven Cámel, delägare i Delsbo Charkuteri, har tagit fasta på synpunkter som kom fram vid medarbetarsamtalen och ska nu arbetsmiljön bli bättre.
  • En full sång med korvar kan väga upp till 18 kilo, men Micke Dalanes tycker det går bra att lyfta. Det är ett kort lyft.

I år ska Arbetsmiljöverket ta en extra titt på små tillverkningsföretag. Man vill att företagen ska bli bättre på att förebygga arbetsskador.

– Jag har inget emot att de kommer hit, säger Sven Cámel på Delsbo Charkuteri.

Annons

Det är främst hos tillverkningsföretag med upp till tio anställda som Arbetsmiljöverket ska göra inspektioner i år. Man vet av erfarenhet att de har svårare än större företag att uppfylla kraven på en riskfri arbetsmiljö.

– En stor del av alla arbetsplatsolyckor sker inom tillverkningsindustrin, det är därför vi har valt att titta på just den, säger Gunnel Crona, avdelningschef på Inspektion Nord.

Delsbo Charkuteri är med sina nio anställda ett företag som mycket väl skulle kunna få besök av Arbetsmiljöverket.

– Vi brukar själva gå skyddsronder två gånger om året. När vi hittar något ställe där man kan skada sig åtgärdar vi det och informerar personalen om riskerna, säger Sven Cámel, som är delägare i charkuteriet.

– Tungt är det ju och om det fanns något hjälpmedel skulle det vara bra, vi blir ju inte yngre, säger Katarina Byhlén, som jobbar i packningsavdelningen.

Kjell Hammar har jobbat i branschen i 42 år, han minns hur det var förr.

– Det är stor skillnad nu, men jag har fortfarande ont i ryggen efter alla åren med tunga lyft.

På det stora hela tycker Sven Cámel att arbetsmiljön på charkuteriet är bra, och han vet att personalen trivs.

– Trivseln är väl det viktigaste – har man bra trivsel så mår man bra i kroppen också.

Mer läsning

Annons