Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten inom metall ökar

IF Metall tror att antalet arbetslösa medlemmar i länet kommer att öka från 11 till 25 procent till juni månad. Barry Gustavsson, ombud på IF Metall, ser dock en ljusning redan till hösten.

Annons

– Många medlemmar går under uppsägningstid och kommer att få gå till sommaren. Men det är färre företag som varslar nu och de vill inte säga upp personal och stå utan bra arbetskraft ifall krisen vänder, säger Barry Gustavsson som haft ett fullspäckat schema som ombudsman sedan nyår.

Barry Gustavsson tror dock att konjunkturen har nått sin botten och har redan märkt att ett flertal företag fått en ökad orderingång även om den ännu är på en låg nivå.

Om konjunkturen fortsätter i samma nivå som nu kommer det att påverka den offentliga sektorn när skatteunderlaget minskar och de tvingas till uppsägningar. Barry Gustavsson som redan nu ser det som en social katastrof där familjer tvingas leva på halva löner, säger:

– Vi har familjer där båda familjemedlemmarna är drabbade och får en knapp hel lön tillsammans att leva på efter a-kassa och mår de väldigt dåligt.

– Alltså siffran bygger på att alla varslade blir uppsagda och riktigt så tror jag inte att det blir. Jag tror att det här kommer att vända och bli en förbättring redan till hösten. Och det är viktigt att företag inte gör sig av med alla anställda.

Mer läsning

Annons