Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är du nöjd med fritids?

Hög kvalitet på fritids gör att ditt barn får lättare att lära och utvecklas bättre. Men enligt Skolverket saknar många av landets fritids både mål och planer med sin verksamhet.

Annons

Mindre grupper, ökad personaltäthet och mer planeringstid. Det är några saker som behövs för att stärka fritidshemmens kvalitet, enligt Skolverket. Men det är sällan dessa saker prioriteras i landets fritidsverksamheter.

- Många kommuner saknar mål för fritidshemmens verksamhet och en idé som helhet, där skolan och fritids kompletterar varandra, så att barnen utvecklas och når målen enligt läroplanen, säger Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd på Skolverket.

Vid skolinspektionens granskning av fritidshemmens kvalitet framkom det att många fritids helt saknar planeringstid, man planerar under pågående verksamhet helt enkelt.

- Det resulterar i en verksamhet som ofta går på rutiner av inne- och utelek, pyssel och mellanmål, sa Skolinspektionens Helene Roslund vid en konferens i juni.

Vad tycker du? Är du och ditt barn nöjda med fritids och deras verksamhet? Är det tryggt på fritids? Blir barnet stimulerat? Om inte, hur skulle du vilja att det såg ut?

Kommentera gärna här och rösta i webbfrågan om du är nöjd med ditt barns fritids.

Mer läsning

Annons