Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antiziganism i fokus under förintelsens minnesdag: "Vi får aldrig glömma historien"

/

Imorgon uppmärksammas förintelsens minnesdag världen över, så även i Hudiksvall. Årets tema är antiziganism.

Annons

Läs också: Hälsingarna som räddade judar från nazisterna

Den 27:e januari 1945 befriades Auschwitz-Birkenau av sovjetiska trupper, efter flera år av brutalt slaveri, förtryck och folkmord. Samma datum uppmärksammas än idag förintelsens minnesdag världen över, även i Hudiksvall. Under onsdagskvällen står dörrarna öppna till Jakobskyrkan för alla som vill delta.

– Det kommer bli mycket känslor, säger diakon Monika Andersen.

Årets tema är antiziganism. Romer var en av de grupper som drabbades hårt av de nazistiska övergreppen under förintelsen. Enligt Forum för levande historia är det få grupper som blivit så pass systematiskt förföljda, diskriminerade och trakasserade som romer.

Läs också: Tiga, förtränga eller förmedla?

– Det blir en kväll med många berättelser, passande musikunderhållning och ljuständning. Men också fokus på förtrycket av romer i dagens majoritetssamhälle, säger Monika Andersen.

Flera hjälporganisationer kommer att delta, bland annat Hjälp till Liv, liksom privatpersoner engagerade för de EU-migranter som finns i Hudiksvall.

– Precis som Forum för levande historia menar på tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma. Historien får inte glömmas bort, säger Monica Andersen.

Hade du velat ha den här nyheten i din telefon direkt när det hände? Det hade du fått via vår nya app med pushnotis. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning