Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret läggs på fastighetsägarna

/

Länsstyrelsen Gävleborg anser att ansvaret för konsekvenserna efter branden i Hamre landar på fastighetsägarna själva. På torsdagskvällen hölls ett möte med de berörda.

Annons

Efter husbranden i Hamre, Idenor, i januari i år har 15 hushåll levt i osäkerhet om deras dricksvatten är rent från kemikalier från skummet som användes under släckningen.

Läs mer: Släckskummet förstörde deras dricksvatten

Ett nytt möte hölls under torsdagen och där var stämningen upprörd. De drabbade hushållen känner att de inte får tillräckligt med stöd från kommunen i fråga om provtagning av deras dricksvatten.

– Ansvaret ligger inte hos oss att ta vattenproverna, det är vi som ska få se proverna och resultaten. Men när ingen tog på sig ansvaret så tog vi proverna själva. Vi kommer att fortsätta att följa upp och ta prover i de två mest drabbade brunnarna tills att tre prov på raken visar att vattnet är rent. Under tiden erbjuder vi rent dricksvatten, säger Margareta Eiserman, miljö- och räddningsnämndens chef.

Läs mer: Brandutredning friar kommunen

Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd beslutade i mars i år att ägaren till huset som brann ned är ansvarig för konsekvenserna efter branden.

Fastighetsägaren överklagade nämndens beslut till Länsstyrelsen och så sent som under onsdagen fattade Länsstyrelsen Gävleborg beslutet att den som råkat ut för branden inte kan ställas ansvarig. Inte räddningstjänsten heller, eftersom de gjorde vad de skulle. Då ingen kan ställas som ansvarig menar Länsstyrelsen på att ansvaret landar i knät på den som äger brunnen.

Många av de drabbade anser att det är kommunen som borde ta ansvar för att räddningstjänsten, har förorenat deras vatten. Och att det borde vara kommunen som ska ansvara för att ta vattenprover i allas brunnar.

Läs mer: Bybor polisanmäler räddningstjänsten

– Att omsätta vattnet var vår första bedömning och vi håller kvar vid den. Vi bedömer inte att det krävs någon ny utredning eller nya saneringsåtgärder än omsättning av vattnet. Det blir inga fler provtagningar i andras brunnar, inte från vår sida. Tillsynsmyndigheten går inte in när det är en privat vattentäckt, säger Margareta Eiserman.

Margareta Eiserman avslutade med att berätta att Länsstyrelsen i samarbete med kommunen kan ansöka om pengar hos Naturvårdsverket som har statliga medel som kan användas i en sådan här situation.

Det beslutas att Margareta Eiserman under fredagen ska kontakta Länsstyrelsen för att förmedla att det finns ett intresse att ansöka om bidraget. Kommunen erbjuder de drabbade att hjälpa till att utforma en ansökan om pengar till provtagning, i första hand. Tre fastighetsägare utsågs att hålla kontakt med Margareta Eiserman angående ansökan som måste vara inlämnad senast den 31 oktober i år.

Läs mer: Villa totalförstörd i brand

Läs mer: Fel släckskum användes vid Hamrebrand

Mer läsning

Annons